X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Irina Vlah: ”În Moldova controlează totul o singură persoană”

7 apr. 2015,, 11:30   Politică
5866 9
Ирина Влах: «Молдовой управляет один человек»
Foto: kommersant.md
Nou alesul başcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a fost invitata de ieri seara a emisiunii ”Politica”. În cadrul acesteia, au fost abordate mai multe subiecte.

Primul lucru care a decis să facă Irina Vlah, a fost să-l invite pe preşedintele Timofti, săptămâna viitoare la inaugurarea sa în funcţia de başcan. Guvernatoarea s-a arătat surprinsă de faptul că, şeful statului nu a fost niciodată în UTA Găgăuzia, de când a fost ales preşedinte. ”Sperăm că prin prezenţa sa, el va arăta că este pentru unificarea tuturor locuitorilor ţării, pentru că găgăuzii sunt locuitori ai RM. El 3 ani nu a fost în UTA Găgăuzia, ceea ce nu este corect. El acum are ocazia să vină. Noi la eveniment i-am invitat pe toţi”.

Întrebată despre succesul său în alegeri şi dacă prezenţa deputaţilor ruşi a ajutat-o la obţinerea victoriei, Vlah a spus: ”Este a doua oară când particip la alegeri în regiune. Raitingul meu din start arăta că sunt în frunte. Sondajele la fel arătau cine este lider. Ulterior a apărut şi sprjinul PSRM şi susţinerea, sau cum numiţi voi, resursa administrativă de la Moscova. Eu sunt un politician pro rus. Eu am promis alegătorilor mei, că acel curs pe care autonomia l-a luat la data pe 2 februarie, de acest curs ne vom conduce. Victoria mea se datorează faptului că, sunt un politician care lucrează pentru Găgăuzia. La alegeri nu a fost o influenţă din partea Rusiei. Iar deputaţii ruşi nu au venit aici contra unei sume de bani. Probabil eu a fost mai sinceră cu electoratul. Eu vreau ca statutul Găgăuziei să se păstreze. Pentru mine e important să păstrez stabilitatea în regiune, să avem relaţii bune cu autorităţile centrale, cu partenerii din Rusia, Turcia.

Da, PSRM m-a susţinut la alegeri, dar nu a dat indicaţii sau a cerut ceva în schimb. Eu şi PSRM avem acelaşi electorat. Noi suntem parteneri. Şi nu ne-am pus condiţii. În regiune eu mă voi ocupa mai mult de chestiuni economice şi mai puţin de chestiuni politice. Echipa noastră este gata, dar o vom anunţa ulterior, după inaugurare. Pot spune doar că, Buzadji va face parte din echipă, dar Formuzal nu. Totodată, vreau să vă asigur că, nu voi elibera pe nimeni din specialiştii care au lucrat cu fostul başcan. Mai sunt convinsă că, voi lucra normal cu colegii miniştri. Am avut deja o întrevedere neoficială cu domnul prim-ministru, dar şi o întâlnire oficială cu preşedintele Parlamentului.

Spre finalul emisiunii, Irina Vlah a menţionat că este de acord cu afirmaţia că Moldova este un stat capturat. Iar ţara este controlată de o singură persoană. ”Serviciul de stat este într-atât de politizat la noi, încât dacă ne amintim de anul 2010, unele ministere angajau la lucru menajere după apartenenţa de partid. Organele de drept la noi sunt împărţite pentru fiecare partid. Pe timpurile comuniştilor, instituţiile de stat din câte îmi amintesc eu, nu erau politizate. Acum, Moldova este un stat capturat”. La întrebarea, Plahotniuc este problema Moldovei, Irina Vlah a răspuns: da, este problema Moldovei. Totul controlează o singură persoană, care a preluat toate instituţiile statului”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?