X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

"Chișinăul și Comratul trebuie să facă pași unul în întîmpinarea celuilalt" - declarație

1 dec. 2023,, 14:15   Politică
2933 0

Găgăuzii trebuie să înceteze să amenințe cu săbiile de lemn și să abordeze situația creată cu înțelepciune.

Declarația a fost făcută de deputatul independent al Adunării Populare din regiune, Serghei Cimpoeș, notînd că, după alegerea noului bașkan, autonomia se prăbușește. Potrivit lui, Găgăuzia nu are și nu poate avea aliați în rîndul misiunilor diplomatice, pentru că încălcările președintelui Adunării Populare și legăturile acestuia cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, nu pot fi iertate.

Comentînd adoptarea cu majoritate de voturi a declarației privind protecția poporului găgăuz de autoritățile centrale ale R. Moldova, Cimpoes a menționat că deputații au acceptat-o ​​sub presiunea președintelui Adunării Populare, transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

„Nu am votat pentru declarație, am cerut să fie amînat votul pentru că am trimis o scrisoare prin care am cerut să discut cu premierul. O întîlnire a fost deja confirmată pentru marți în Parlament, unde ar trebui să fie și președintele Parlamentului. Vom încerca să vorbim, vom încerca să ajungem la un acord asupra modului în care vom coexista în general împreună. Găgăuzia s-a trezit într-o anumită izolare. Iar faptul că colegii deputați, sub presiunea Președintelui Adunării Populare din Găgăuzia, au adoptat declarația este o situație care duce la confruntare”, a spus Cimpoeș.

Potrivit deputatului Adunării Populare Alexandr Tarnavski, este mai simplu și mai ușor pentru deputații autonomiei să dea vina pe Chișinău pentru necazurile Găgăuziei, acoperind astfel o parte din propria lor incompetență. Tarnavski a subliniat că două proiecte au fost luate în considerare la reuniunea legislativului autonomiei. Unul dintre ele este și o declarație, care nu a adunat numărul necesar de voturi, privind condamnarea bașcanului Găgăuziei pentru legăturile sale cu Ilan Șor.


„Declarația spunea că bașcanul ar trebui să se distanțeze de Șor și că ar trebui să acționeze în interesul poporului găgăuz. Din păcate, această declarație nu a fost acceptată. Au votat, însă, declarația care acuză Chișinăul de toate problemele. Acesta este cel mai simplu și mai ușor mod”, a spus Tarnavski.

Iar Gheorghe Leiciu, vicepreședintele Adunării Populare, a subliniat că Găgăuzia nu urmărește destrămarea republicii. ”Dimpotrivă, întotdeauna m-am considerat și mă voi considera parte integrantă a poporului moldovenesc, a comunității moldovenești și a statalității moldovenești”.

Potrivit lui Leiciu, atît Chișinăul, cît și Comratul trebuie să facă pași pentru a se apropia.

„Noi comunicăm cu misiunile diplomatice. Recent ne-am întîlnit cu ambasadorul SUA și cu șeful misiunii UE - ne-am subliniat problemele și am căutat căi de soluționare. Misiunile diplomatice nu comunică cu bașcanul Găgăuziei. Dar doamna Guțul nu este toată Găgăuzia. Există și alte ramuri ale guvernării sub forma Adunării Populare. Dacă există plîngeri împotriva bașcanului și a celor care stau în spatele lui, luați măsurile necesare pentru a-i pune pe acești oameni pe calea legală. Chișinăul și Comratul trebuie să facă pași unul în întîmpinarea celuilalt și să continue dialogul”, crede Leiciu.

6
1
1
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?