X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Conducerea Găgăuziei cere autorităţilor Moldovei încetarea presiunilor asupra autonomiei

3 apr. 2015,, 16:30   Politică
8470 6
Foto: ipn.md
Başcanul ales şi cel în exerciţiu, Irina Vlah şi Mihail Formuzal, precum şi spicherul Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, au făcut vineri o declaraţie comună către autorităţile Moldovei, "privind inadmisibilitatea persecutării politice a locuitorilor Găgăuziei şi discreditarea autonomiei".

În documentul citat de agenţia "Infotag" se subliniază că "se creează impresia că destabilizarea deliberată din sud este organizată de autorităţi pentru distragerea societăţii moldoveneşti de la scandalurile legate de furturile din sectorul bancar, privatizarea dubioasă şi reformele eşuate din sectorul social-economic".

"Relaţiile de încredere şi fructuoase dintre autoritățile centrale ale Moldovei şi conducerea Găgăuziei sînt principala condiţie a stabilităţii politice şi corespund intereselor tuturor cetăţenilor moldoveni. Fiind fermi susţinători ai acestui principiu, sîntem nevoiţi să constatăm că dialogul Chişinăului oficial cu Comratul în ultimul timp este suspus unor provocări serioase din partea autorităţilor moldoveneşti", consideră autorii.

Ei au amintit reţinerea din 1 aprilie de către structurile moldoveneşti de forţă a preşedintelui raionului Ceadîr-Lunga, Serghei Buzadji, în vara anului 2014 – patru locuitori ai Găgăuziei, deschiderea unui dosar penal împotriva şefului SIS în Găgăuzia, Mihail Jelezoglo, considerînd că "aceste cazuri erau însoţite de atacuri informaţionale deliberate împotriva Găgăuziei, ce urmăresc scopul de a-i cataloga pe locuitorii autonomiei ca separatişti".

În declaraţie se atrage atenţia asupra faptului că reţinerea lui Buzadji a avut loc în aceeaşi zi cînd spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a asigurat public presa şi societatea de dorinţa "de a coopera productiv" cu Găgăuzia.

"Lipsa de sinceritate şi încercarea de a desfăşura un joc dublu acutizează situaţia şi complică procesul de normalizare a dialogului. În locul dezvoltării "modelului găgăuz" de reglementare a conflictului şi folosirea acesteia pentru apropierea de Transnistria, vedem manipulările politice ale Chişinăului, preţul cărora poate deveni dezbinarea societăţii şi confruntările civile", consideră liderii autonomiei.

Ei cer eliberarea imediată a lui Buzadji şi desfăşurarea acţiunilor de anchetă în privinţa altor locuitori ai Găgăuziei în condiţii de deschidere şi transparenţă.

"Ne adresăm societăţii moldoveneşti cu îndemnul de a nu se lăsa indusă în eroare de propaganda regimului, ce prezintă Găgăuzia ca sursă de instabilitate. Prejudiciul real suveranităţii Republicii Moldova îl provoacă nu locuitorii autonomiei, care întotdeauna au fost pentru fortificarea statalităţii moldoveneşti, iar furturile de milioane din bănci, corupţia şi marşurile unioniste, care cu permisiunea autorităţilor defilează pe străzile centrale ale oraşelor din Moldova", se menţionează în declaraţie.

Autorii declaraţiei se adresează misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, precum şi reprezentanţilor OSCE şi Uniunii Europene cu îndemnul "de a atrage atenţia conducerii Republicii Moldova, iar în caz de posibilitate, să aplice măsuri de influenţare pentru a nu admite provocări, care sînt o ameninţare pentru pacea din societate".

Ei nu exclud că "în condiţiile de presiune, şi în autonomie, şi la Chişinău vor începe acţiuni de protest".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?