X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Decizie secretă privind acordarea a 6 miliarde de lei băncilor problematice

30 mar. 2015,, 13:45   Economie
2596 4
Foto: noi.md
Guvernul a luat vinerea trecută o decizie secretă ca Banca Naţională, cu garanţia Guvernului, să acorde alte 6 miliarde de lei pentru sprijinirea Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale şi Unibank. Despre aceasta liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a scris pe reţelele de socializare.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a amintit că pe 24 martie, urgent, în 2 lecturi, reprezentanţii alianţei de guvernare, împreună cu PCRM, la şedinţa Parlamentului au modificat legislaţia şi au permis BNM sa prelungească moratoriul la băncile comerciale cu probleme.

Dodon scrie că MAI a primit indicaţii să deschidă dosare penale pe numele său pentru implicare în unele privatizări din anii 2006-2009 în perioada în care a fost vicepremier.

Vineri, în cadrul clubului de presă "Rezonanţă socială", liderul PSRM a menţionat că în ultimul timp reprezentanţii puterii şi deputaţi din majoritatea de guvernare i-au dat de înţeles că i se poate retrage imunitatea de deputat "pentru divulgarea informaţiei secrete".

"Să retragă. Pază nu am, dar intenţionez să urmez calea devoalării acţiunilor ilegale ale puterii", a spus Dodon.

El a amintit că în prima jumătate a anului 2013 se afirma că pentru normalizarea situaţiei în cea mai mare bancă – BEM – erau necesari doar 700 de milioane de lei.

"La sfîrşitul anului 2014 aceasta ne-a costat deja 10 miliarde de lei. Pe 27 martie a expirat termenul garanţiei Guvernului pentru aceste resurse. Banii, acordaţi de BNM s-au transformat în datorie de stat, respectiv, datorie a tuturor contribuabililor", a relatat Dodon.

Deputatul este convins că în schema de delapidare a banilor din cele trei bănci cu probleme sînt implicaţi nu doar Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, dar şi Vladimir Voronin.

"El a ştiut totul. Cînd am ridicat problema demiterii lui Drăguţanu (guvernatorul BNM - "I") comuniştii nu au sprijinit ideea. Posibil, li s-au dat bani. Acum Voronin bate pragurile posturilor TV şi mai că nu spune că Dodon este vinovat şi pentru divulgarea adevărului trebuie pedepsit. Trebuie traşi în ţeapă, și nu cei care spun cum a fost, dar cei care au organizat această escrocherie", a spus liderul socialiştilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?