X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Economiei: Moldova este asigurată cu gaze în volum deplin

26 mar. 2015,, 12:45   Economie
2396 0
Минэкономики: Молдова обеспечена газом в полном объеме
Foto: gagauzmedia.info
Ministerul Economiei al Republicii Moldova a infirmat informația vehiculată de unele surse de informare în masă, precum că în țară ar putea apărea probleme cu asigurarea consumatorilor cu gaze naturale, declarînd că „situația este stabilă, toți consumatorii sînt asigurați cu combustibil în volume necesare și fără întrerupere”, relatează NOI.md, cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

Prin intermediul instituțiilor subordonate și partenerilor, Ministerul monitorizează în permanență evoluția evenimentelor și este gata să intervină în orice moment pentru soluționarea problemelor. „Considerăm că informațiile apărute în unele mass-medii sînt tendențioase și induc în eroare opinia publică. Contractele privind livrările de gaze naturale spre Moldova sînt realizate în deplină măsură, fără abateri sau dificultăți”, se menționează în comunicat.

Ministerul Economiei a calificat, de asemenea, drept eronată informația privind suspendarea livrărilor de gaze naturale din România, menționînd că Moldova a preluat înainte de termen volumul de combustibil prevăzut pentru primul trimestru al anului curent și livrările de gaze vor continua în trimestrele următoare, însă cel mai mare volum va fi importat în trimestrul IV, cînd crește cererea la gaze.

Ministerul a reamintit că, în conformitate cu contractul semnat între companiile OMV Petrom (România) și Energocom (Moldova), cea din urmă va importa în anul 2015 din România peste 1 milion de metri cubi de gaze naturale la prețul de 1010 lei românești. Acest volum a fost repartizat între trimestre. Astfel, în primele trei luni Moldova urma să primească circa 700 de mii de metri cubi de gaze. Acest volum a fost livrat pînă la data de 20 martie. Potrivit contractului, pe parcursul semestrelor II și II în Moldova vor fi livrate cîte 90 de mii de metri cubi de combustibil, iar restul gazelor vor ajunge prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni în semestrul IV al anului curent. Perioada concretă de livrare a gazelor urmează să fie stabilită de partea moldovenească.

De menționat că anterior reprezentanții Companiei Moldovagaz au declarat despre frecventele avertizări din partea companiei Gazprom privind eventuala reducere sau chiar suspendare a livrărilor de combustibil în țara noastră din cauza neachitării la timp a gazelor și creșterii datoriei debitoare la acestea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?