X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Expert: Timpul pentru revizuirea tarifelor a venit, mulțumim escrocilor și hoților (VIDEO)

25 mar. 2015,, 14:00   Economie
8216 2

Пойсик: Время пересмотра тарифов пришло – спасибо жуликам и ворам
Foto: noi.md

Expertul în economie Mihail Poisic, intervievat de NOI.md, a mărturisit ce crede despre revizuirea tarifelor la gazele naturale. „Este evident că tarifele trebuie revizuite, însă discuțiile privind metodologia de modificare a acestora nu conțin prea multe elemente concrete”, consideră expertul.

„Este clar că tarifele trebuie revizuite. Trebuie să le mulțumim escrocilor sau hoților care au furat un miliard de euro din băncile țării noastre și au prăbușit moneda națională”, a subliniat Mihail Poisic.

Principala problemă este cu cît urmează să fie majorat tariful. „În acest sens, există mai multă gălăgie informațională, or, nu au fost prezentate nici calculele, nici argumentele de rigoare. ANRE și «Moldovagaz» nu au prezentat deocamdată calculele lor”, a menționat expertul.

Referindu-se la posibilitatea majorării tarifelor pentru tranzitul gazelor naturale rusești, Mihail Poisic a menționat că această chestiune nu are legătură cu majorarea tarifelor pentru consumatorii moldoveni, deoarece tranzitul de gaz și furnizarea combustibilului consumatorilor finali din Moldova sînt diferite tipuri de activitate. „Tariful pentru tranzitul de gaze naturale achitat de «Gazprom» Moldovei constituie 2,9 dolari SUA pentru o mie de metri cubi și este apropiat de tarifele europene. Tariful poate fi majorat, însă aceasta nu are nicio legătură cu reglementarea tarifului național pentru livrarea gazelor naționale”, consideră expertul.

Vorbind despre aceea modul în care i se poate explica unui cetățean de rînd necesitatea achitării unui tarif mai mare pentru gazele naturale, Mihail Poisic a menționat că prețul de achiziție este în dolari SUA. Dolarul a crescut în raport cu moneda națională aproape de 1,5 ori, respectiv, a crescut și prețul pentru consumatorii finali. „Aici nu există posibilitatea să ne tîrguim ca la piață, deoarece Moldova nu poate schimba furnizorul. Pentru aceasta există reglementarea de stat, care urmează să stabilească prețul rezonabil”, a explicat Mihail Poisic.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?