X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldova are nevoie de mai mult ajutor din partea UE – opinie

23 mar. 2015,, 11:00   Politică
5064 7

Moldova are nevoie de mai mult ajutor din partea UE – opinie
Foto: independent.md

Fostul ministru de externe al Suediei Carl Bildt consideră că angajamentul UE față de principalii actori ai Parteneriatului Estic trebuie aprofundat. Potrivit politicianului, Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai curent, va constitui un prilej pentru intensificarea cooperării, notează NOI.md.

„Cred că cel mai important semnal la Riga e că rămînem pe același curs. E nevoie de un angajament mai profund cu cele trei țări, probabil prin a le ajuta să aplice acordurile de asociere. Aceste acorduri sînt foarte ambițioase și vor cere multe eforturi din partea celor trei țări. Cred că au nevoie de mai mult ajutor decît le-am dat de fapt. E apoi problema spinoasă legată de cum să-i angajăm pe ceilalți – ce facem cu Armenia? Cum tratăm Azerbaidjanul și Republica Belarus în termenii angajamentului lor oarecum mai călîu la capitolul drepturile omului, ca s-o spunem delicat? Lucrul ăsta trebuie rezolvat”, a menționat fostul ministru suedez în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În ceea ce privește perspectiva de aderare a Moldovei, Georgiei și Ucrainei la UE, politicianul european estimează că chiar dacă prevederile legale permit acest lucru, de facto demersul va putea fi realizat „peste mulți de acum încolo”.

„Luminița e la capătul tunelului oricum, în opinia mea. Articolul 49 din tratatul Uniunii Europene, care spune că orice țară europeană poate deveni membră a UE, este în vigoare. Dacă vorbim de perspectiva aderării, articolul 39 al Tratatului de la Roma se aplică. Sînt apoi, după cum știți, diferite grade de entuziasm legat de asta în interiorul Uniunii, iar asta se poate testa numai cînd aceste țări aspirante sînt pregătite să facă acest pas. Adică peste mulți ani de acum încolo”, a menționat Carl Bildt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?