Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Expert-Grup: BNM trebuie să impulsioneze creditarea

13 mar. 2015,, 16:15   Economie
2731 1
НБМ должен стимулировать кредитование
Foto: dosug.md
În anul 2015 Banca Naţională a Moldovei ar trebui să relaxeze treptat politica monetară pentru a impulsiona creditarea şi, respectiv, a atenua şocurile negative asupra economiei. Concluzia se regăseşte în studiul "Diagnosticul deprecierii leului moldovenesc", realizat de Centrul Analitic Independent "Expert-Grup", informează agenţia "Infotag".

Autorul studiului, Alexandru Fala, a menţionat vineri, 13 martie, în cadrul prezentării studiului, că această acţiune va permite stabilizarea cursului de schimb şi, respectiv, a aşteptărilor inflaţioniste, care este şi scopul principal al BNM.

"În acelaşi timp, pentru a stabiliza cursul de schimb al MDL, BNM ar trebui să recurgă la instrumente valutare. În acest sens, BNM trebuie să continue intervenţiile pe piaţa valutară. Totuşi, luînd în consideraţie faptul că rezervele valutare s-au diminuat considerabil: cu aproximativ $940,8 milioane în februarie 2015 faţă de februarie 2014, volumul intervenţiilor trebuie să fie unul moderat. BNM ar trebui să vîndă valută doar cu scopul de a tempera posibila depreciere şi a permite populaţiei să-şi ajusteze comportamentul la noul curs valutar", consideră autorul.

În opinia lui, pentru ca oamenii să înceapă să renunţe la procurări de valută în cantităţi mari, rata dobînzii la depozite în lei trebuie să fie comparabilă cu ritmul de creştere anticipat al cursului valutar.

"Anticipăm că cursul mediu anual MDL/USD se va majora cel puţin cu 30%, iar pentru ca populaţia să menţină leii moldoveneşti în depozite bancare, rata nominală a dobînzii ar trebui să fie de aproximativ 30%. Pentru a atinge o rată nominală a dobînzii pentru operaţiunile în lei de aproximativ 30%, BNM ar trebui, cel puţin, să dubleze rata de bază actuală, care este la nivelul de 13,5%. Astfel, pentru ca politica monetară restrictivă să ofere anumite rezultate în diminuarea tendinţei de depreciere a leului, este nevoie de o majorare mult mai mare a ratelor aplicate de BNM", consideră expertul.

Totodată, el a accentuat că este extrem de importantă negocierea şi semnarea urgentă a unui nou acord cu FMI.

"Semnarea unui acord cu FMI va avea două consecinţe majore. În primul rînd, existenţa unei înţelegeri cu FMI va asigura negocierea cu alţi donatori externi într-un climat mult mai relaxat şi va facilita obţinerea unor fonduri externe pentru Republica Moldova. În al doilea rînd, existenţa unui acord ar permite primirea finanţărilor de la FMI ce ar putea fi utilizat pentru stabilizarea cursului monedei naţionale", consideră Fala. În opinia lui, situaţia din sectorul bancar al Republicii Moldova ar putea deveni "mărul discordiei" în cadrul negocierilor cu FMI.

"FMI ar putea insista prea tare asupra acestui domeniu: va dori să obţină informaţii mai ample, va cere părţii moldave garanţii reale privind asanarea sectorului şi ar putea solicita o elucidare mai rapidă a tranzacţiilor dubioase dintre Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Pe de altă parte, grupurile politico-oligarhice, cel mai probabil, vor încuraja discreţia negociatorilor moldoveni. Grupările oligarhice ce au influenţe politice nu doresc să fie făcute publice informaţiile despre interesele lor în sectorul financiar şi despre posibila lor implicare în anumite tranzacţii dubioase. În aceste circumstanţe, este greu de prezis cum vor decurge discuţiile în jurul acestui subiect", a concluzionat Alexandru Fala.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?