X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Raportorul ONU împotriva torturii acuză SUA că întîrzie vizitele solicitate în închisori americane

11 mar. 2015,, 23:00   Externe
4451 0

Foto: agerpres.ro

Raportorul ONU împotriva torturii și-a exprimat regretul miercuri, la Geneva, că SUA nu au răspuns la solicitările sale de a vizita închisorile americane, relatează AFP și Reuters. 'Am solicitat să fiu invitat în închisorile de pe continent', dar răspunsul nu a fost satisfăcător, a declarat Juan Mendez, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, în marja Consiliului ONU pentru Drepturilor Omului. Potrivit Reuters, el solicită de peste doi ani să poată avea acces la închisorile americane, inclusiv la cele de maximă securitate, pentru a verifica condițiile de detenție.

Mendez susține că 'au existat contacte cu Departamentul de Stat, dar au rămas fără urmări'. Autoritățile americane i-ar fi adus la cunoștință că nu se pune problema să-l lase să viziteze închisorile federale, în special secțiunile de înaltă securitate, unde deținuții pot fi la izolare 22 de ore sau chiar 23 într-o zi.

Potrivit lui Mendez, 'nu este neobișnuit' în SUA să vezi prizonieri petrecând peste 25-30 de ani la izolare. 'Se estimează că există în jur de 80.000 de prizonieri la izolare în SUA', a mai precizat raportorul ONU, care susține că această perioadă de izolare nu ar trebui să depășească 30 până la 60 de zile. 'Studii psihiatrice arată că izolarea poate provoca daune cerebrale ireversibile', a mai indicat el. 'Deținuții pot citi, scrie, se pot uita la televizor', dar contactul uman este esențial, a conchis Mendez.

Raportorul a reamintit că a solicitat în 2012 SUA să viziteze centrul de detenție de la Guantanamo. 'SUA au pus condiții inacceptabile pentru mine. Nu puteam vizita toată închisoarea și nu puteam să am întrevederi singur cu deținuții', a mai precizat Mendez, care a refuzat să efectueze deplasarea la Guantanamo în aceste condiții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?