X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

8 milioane de dolari de la BERD, pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii

11 mar. 2015,, 10:45   Economie
4468 4
ЕБРР предоставил $8 млн. на финансирование малых и средних предприятий Молдовы
Foto: gazeta.ru
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un credit de opt milioane de dolari în moneda națională pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova. Aceste fonduri destinate pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, cel mai dinamic sector al economiei țării, vor fi primite de ProCredit Bank, una dintre băncile lider în domeniul finanțării afacerilor mici, informează NOI.md cu referire la un comunicat al BERD.

Creditul oferit de BERD este menit să diversifice baza de finanțare a ProCredit Bank și să ajute la satisfacerea cererii sporite de finanțare pe termen lung a întreprinderilor, în special în valută națională.

În acest scop, finanțarea BERD are o structură sintetică, special elaborată, cu asigurare în valută străină oferită de Fondul TCX, astfel încît ProCredit Bank să-și onoreze obligația în valuta națională. O astfel de structură vine să susțină companiile din Moldova, în același timp minimizînd riscul valutar pentru bancă și debitorii acestuia.

„Continuăm să susținem ProCredit Bank și să facilităm accesul la creditare în valută națională pentru companiile moldovenești în timp ce finanțarea pe termen lung rămîne limitată în Moldova. Structura finanțării oferite de BERD asigură diminuarea riscurilor valutare și celor de credit pentru ProCredit Bank și pentru clienții acesteia,” a spus Henry Russell, Director BERD pentru instituții financiare din Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina.

Anterior BERD a oferit ProCredit Bank două credite similare în sumă totală de 10 milioane de dolari SUA. 3700 de companii au beneficiat de aceste fonduri.

Președintele Comitetului de conducere a ProCredit Bank, Eugenia Gashikulina, a menționat: „Sîntem bucuroși să primim acest împrumut de la BERD. Misiunea ProCredit Bank în Moldova este să susțină antreprenorii locali și, în cele din urmă, dezvoltarea în general a economiei în Moldova. Fondurile BERD ne vor ajuta să oferim credite pe termen lung în valută națională clienților noștri din rîndul întreprinderilor mici, care, la rîndul lor, vor dispune de un plan de rambursare convenabil pe termen lung și astfel nu vor fi expuși riscului valutar.”

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. Activitatea ei este concentrată pe susținerea sectorului privat, promovarea standardelor europene și a integrării regionale precum și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile. Pînă în prezent BERD a investit 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?