Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Oferta de valută pe piaţă depăşeşte cererea

9 mar. 2015,, 15:45   Economie
3851 0
Foto: greecetoday.com
Piaţa valutară este caracterizată de o situaţie calmă ce tradiţional predomină după sărbători şi la începutul săptămînii de lucru.

Participanţii pieţei, a căror opinie a fost solicitată de "Infotag", remarcă predominarea evidentă a ofertei de valută asupra cererii.

"Luni, pe piaţă a fost remarcată prezenţa doritorilor de a vinde dolari SUA la cursul de 19,1 MDL:$1. Însă cumpărători de valută la asemenea raport nu s-au înregistrat", a spus interlocutorul agenţiei, care presupune că pe piaţă se observă tendinţe de reducere a trendului de curs.

Dealerii atrag atenţia la impulsul cursului leului din partea regulatorului pieţei, care la sfîrşitul săptămînii trecute a ieşit pe piaţă cu intenţia de a vinde $5 milioane, însă în rezultat banca a vîndut doar $200 mii la cursul de 18,8 MDL:$1.

"De regulă, în ajunul sărbătorilor cursul dolarului se reduce puţin, independent, iar aici şi regulatorul a ieşit, dispus să vîndă dolari, dar la un curs mai mare. Băncile au fost dispuse să cumpere valută, expunînd în cererile lor cursuri de 18-18,8 MDL:$1, ceea ce a demonstrat dorinţa lor de a cumpăra valută la un curs «bun» pentru momentul de faţă", a spus participantul pieţei.

Fiind întrebat despre tendinţele ce predomină pe piaţa valutară, cîţiva participanţi au spus că piaţa anticipează tendinţe de majorare a cursului leului, cînd "va încerca să se fortifice".

"În ceea ce priveşte viteza de deplasare a cursului leului în sus, este dificil de a prezice, ba chiar puţin probabil că este posibil", au remarcat interlocutorii agenţiei.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale în februarie s-au redus cu $159 mil., constituind $1,79 mld. Rezervele valutare ale băncii se reduc lunar începînd cu septembrie 2014, atunci cînd pînă în septembrie se majorau în permanenţă. Maximul acestora a fost atins la sfîrşitul anului 2013, cînd rezervele au însumat $2,8 mld. La sfîrşitul anului 2014 acest indice a fost la nivelul a $2,15 mld. În anul trecut BNM a cheltuit pentru intervenţii valutare $420 mil., iar în 2015 puţin peste $200 mil.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?