X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Controverse în Parlament: este oare Moldova putere spațială?

27 feb. 2015,, 16:00   Societate
4285 7
Foto: NM.md
În Parlament au avut loc dezbateri aprinse. Deputatul PLDM Vladimir Hotineanu a opinat că nu are rost să fie marcată la 12 aprilie Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii, dacă în republică nu există nici cosmonauți și nici chiar această specialitate. Totodată, la 19 septembrie țara marchează Ziua Lucrătorului Aviației Civile, relatează NOI.md.

În timpul examinării în Parlament a proiectelor de lege care au fost înregistrate de componența precedentă a deputaților și și-au pierdut deja actualitatea, comuniștii s-au opus includerii în această listă a inițiativei legislative a deputatului din partea PCRM Eduard Mușuc, cu privire la marcarea pe 12 aprilie a Zilei Cosmonauticii – zilei în care primul om de pe pămînt, Iurie Gagarin, a cucerit spațiul.

Deputatul comunist Oleg Reidman a reamintit că „pe timpuri Moldova sovietică a participat activ la proiectele spațiale. Anume la noi a fost elaborat creionul mecanic pentru activitatea cosmonauților în spațiu, aici a fost elaborată și fabricată alimentația pentru ei, la una dintre uzinele de la Chișinău au fost elaborate elementele sistemului de aterizare a navetei spațiale „Buran”. Mulți participanți ai acestor proiecte mai sînt în viață. De ce să îi lipsim de onoare și sărbătoare? Vreau să vă mai reamintesc că Ziua Cosmonauticii nu este numai sărbătoare moldovenească ori numai sovietică, este o sărbătoare marcată în întreaga lume”, a specificat Reidman.

La rîndul său, deputatul liberal Valeriu Munteanu nu a ezitat să remarce că toate aceste lucruri au avut loc în timpul ocupației Moldovei și nu merită să ne mîndrim cu ele.

„Dă Doamne ca Moldova independentă să mai participe vreodată la astfel de proiecte la nivel mondial, așa cum s-a întîmplat în anii de «ocupație»”, a răspuns Reidman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?