X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Cum am fost jefuiți. Partea I: Soros nici nu a visat

26 feb. 2015,, 16:45   Economie
26898 8
Foto: youtube
„Chiar și financiarul american de talie mondială George Soros a fost depășit de afaceriștii autohtoni în materie de speculații financiare. Iar combinația complexă, aplicată în ultimele trei luni în Moldova, sigur va fi înscrisă în analele istoriei și manualele de economie ca un exemplu de jecmăneală a celui mai sărac popor din Europa”, a declarat pentru NOI.md colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Interlocutorul a reamintit că „în istoria economiei, 16 septembrie 1992 este înscrisă drept „miercurea neagră” în Marea Britanie. Într-o singură zi lira sterlină a pierdut tocmai 4,49 la sută din valoarea sa în dolari! Și în Marea Britanie acest lucru a fost un șoc financiar fără precedent. Iar cel mai mult în rezultatul acestei prăbușiri, potrivit unor analiști financiari, a avut de cîștigat financiarul american George Soros. Pariind împotriva lirei, el într-o singură zi a reuşit să cîştige peste un miliard de dolari”.

„Și totuși combinația aplicată în Moldova a devansat-o pe cea britanică”, consideră economistul.

„Toți participanții de pe piața valutară cîștigă în baza spreadului – diferenței dintre prețul de vînzare și cel de cumpărare a valutei străine. La noi mai des se utilizează noțiunea de marjă. Și în perioadele de acalmie, ca regulă, acest cîștig constituie mai puțin de 0,3 la sută. Însă, ținînd cont de faptul că numai volumul anual al achizițiilor de valută străină depășește 3 miliarde (exprimați în dolari), casele de schimb valutar garantat obțin cel puțin 10 milioane de dolari. Bineînțeles că ele își doresc mult mai mult. Anume din acest motiv, piața valutară periodic este tulburată în mod intenționat. În special, în luna ianuarie curent marja medie de la tranzacțiile cu dolari a constituit deja 1,6 la sută, iar de la cele cu euro – peste 2 la sută. La celelalte valute mai puțin stabile ea evident a fost mult mai mare: la leul românesc – 4 la sută, rubla rusească – 12,8 la sută, grivna ucraineană – 22,7 la sută. Iar în ultimele două săptămîni marja obținută de la vînzarea dolarilor și a monedei euro, în condițiile creșterii rapide, iar ulterior deprecierii în raport cu leul moldovenesc, a ajuns chiar la nivelul de 20 la sută”, a precizat expertul.

„Cine și cum a urmărit această încălcare deosebit de gravă a disciplinei financiare la Banca Națională?! Nimeni. Dar aceasta este de abia prima parte a spectacolului”, a reamintit Poisic.
Va continua…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?