X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Bloomberg: Rusia practic a început un război de preţuri cu vecinii săi, devalorizînd moneda proprie

26 feb. 2015,, 16:00   Economie
7885 9
Bloomberg: Россия начала ценовую войну с соседями, обесценив свой рубль
Foto: colta.ru
Depreciind rubla, Rusia practic a început un război de preţuri cu vecinii săi. Este opinia editorialistului Leonid Berşidski, exprimată în articolul "Influenţa lui Putin asupra economiilor postsovietice" pe bloomberg.com.

Potrivit agenţiei "Infotag", în articol se menţionează că "toate cele cinci valute care în anul curent au demonstrat cele mai rele rezultate sînt ale republicilor post-sovietice – Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan şi Belarus, dar din această listă lipseşte rubla rusească".

"Cauzele devalorizării spontane a valutei în aceste ţări sînt diferite, dar este o problemă comună: criza economică din Rusia, politica ei agresivă. Atît timp cît ţările postsovietice, inclusiv cele ce nu au o atitudine prietenoasă faţă de Moscova, vor fi interconectate economic, crizele în cascadă de acest gen sînt inevitabile", consideră autorul.

El menţionează că "leul moldovenesc săptămîna trecută s-a depreciat faţă de dolarul SUA mai mult decît pe întreg parcursul anului 2014".

"Ţara micuţă, strînsă între Ucraina şi România, nu mai este în stare să facă faţă dezechilibrului structural profund din economie. Ea cumpără circa 70% din mărfurile consumate de peste hotare, din acest motiv, volumul importului său este de două ori mai mare decît cel al exportului. Deficitul parţial se acoperea din contul remitenţelor, însă în trimestrul IV remitenţele s-au redus cu 20%, deoarece mulţi moldoveni muncesc în Rusia şi, din cauza căderii rublei, nu mai pot trimite acasă aceleaşi sume de dolari şi euro. Volumul exportului moldovenesc în Rusia în anul trecut s-a redus practic de două roi din cauza problemelor economice din Federația Rusă, precum şi din motiv că Moscova încearcă să exercite presiuni asupra Moldovei pentru a-şi păstra influenţa economică şi a nu admite apropierea de UE", scrie Bloomberg. Pe lîngă la aceste probleme, precedentul guvern al Moldovei a cheltuit o parte din rezervele modeste de valută pentru a ajuta trei bănci mari. Asemenea acţiuni opoziţia parlamentară le-a caracterizat ca "afacere de spălare a banilor". Rezervele de valută şi aur ale Moldovei constituie mai puţin de $2 miliarde, fiind cel mai mic indice din 2011.

"Deprecierea leului, cel mai probabil, va continua, deoarece în prezent nu există metode eficiente de a stopa acest proces", se menționează în articol.

Autorul publicaţiei consideră că toate monedele naţionale ale ţărilor din regiune probabil vor continua să cadă.

"Este o posibilitate rară de a observa un fel de criză, prin care Europa, posibil, ar fi trecut, dacă nu ar fi introdus euro, iar Germania ar fi decis să majoreze competitivitatea exportului său prin deprecierea mărcilor germane. Este uşor de criticat euro, dar această monedă îi protejează pe europeni de asemenea dezastre. În ceea ce priveşte statele postsovietice, şocul valutar în una înseamnă şoc valutar pentru toţi", consideră Bloomberg.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?