Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Produsele moldoveneşti nu ar putea concura pe piaţa rusească – opinie

25 feb. 2015,, 17:45   Economie
5605 4
Эксперт: возобновление экспорта в РФ не позволит конкурировать на ее рынке
Foto: totul.md
Posibila reluare în 2015 a exportului de produse agricole moldoveneşti pe pieţele din Federaţia Rusă nu va permite acestora să concureze cu alţi furnizori. Opinia a fost exprimată miercuri, în cadrul videoconferinţei Chişinău-Moscova "Moldova are un nou guvern", de către vicedirectorul Centrului de Cercetări Strategice, doctorul în economie, Elena Gorelova, relatează agenţia "Infotag".

Experta a amintit că, începînd cu 1 septembrie 2014, Rusia a introdus taxe vamale la importul mărfurilor moldoveneşti, prin urmare, chiar dacă acestea vor ajunge pe pieţele din Rusia ele vor fi mai scumpe decît anterior.

"Fermierii activează în condiţii extrem de dificile. Specificul constă în faptul că ei iau credite bancare primăvara pentru prelucrarea terenurilor şi semănat, iar toamna – pentru ambalarea şi exportarea produselor. Cu alte cuvinte, de regulă, nu au resurse financiare proprii. Luînd în consideraţie scumpirea creditelor oferite de băncile comerciale, situaţia din domeniul agriculturii este extrem de dificilă. Donatorii străini, care anterior acceptau subvenţionarea sectorului, deocamdată nu au reacţionat", a spus Gorelova.

Potrivit ei, în 2014 scăderea exporturilor pentru 19 categorii de mărfuri din Moldova în Rusia a fost estimată la $200 de milioane, în timp ce în UE a fost exportată producţie agricolă doar în valoare de $100 de milioane.

Elena Gorelova a calificat drept "foarte straniu" faptul că în condiţiile reducerii esenţiale a exporturilor în Rusia, devalorizării leului, reducerii cererii interne, Guvernul Gaburici "nici nu menţionează în programul de guvernare despre măsurile anticriză".

Expertul Institutul Internaţional de Studii Politico-Umanistice din Moscova, Vladimir Bruter, a menţionat că în actualele condiţii nu putem vorbi despre Moldova ca despre "o istorie de succes".

"Dacă 70% din populaţia activă a Moldovei munceşte de la Lisabona pînă la Vladivostok, despre ce să mai vorbim?", se nedumereşte politologul, convins că "nu va fi posibilă compensarea reducerii exportului pe piaţa rusă cu alte pieţe".

"Moldova pentru UE nu reprezintă o prioritate. De ar reuşi UE să rezolve problemele Ucrainei, iar Moldova va aştepta", consideră expertul de la Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?