X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Bucurie pentru cei mai trişti ca noi. Ce vor face, în premieră, nevăzătorii din Călăraşi

24 feb. 2015,, 14:00   Societate
3093 0

Foto: vesti.mk

O nouă șansă pentru nevăzători. În cadrul bibliotecii raionale din Călărași a fost deschisă o secție special amenajată pentru cei care se confruntă cu deficiențe de vedere. De acum înainte, ei vor putea citi cărți în alfabetul Braille, vor putea audia opere înregistrate pe CD-uri și chiar vor putea lucra la computer cu ajutorul unui soft special.

Maria Andrieș nu vede aproape nimic încă din copilărie. Timp de 66 de ani, femeia nu a avut posibilitatea să utilizeze un calculator. Acum însă spune că își va procura unul.

"Fiindcă au fost deschise pentru noi cursurile acestea, am acceptat și am umblat, puţin mă descurc. E interesant, și o reţetă nouă de făcut mâncare și chiar ceva să vezi nou", a spus femeia.

Mihail Dragancea și-a pierdut vederea acum 23 de ani. Bărbatul spune că acum va putea urmări știrile care îi sunt pe plac.

"Am învățat pe Skype cum să vorbim cu cineva. Sau să citesc niște știri. Acum, dacă nu am reușit să văd alte știri, am pus din nou și mă uit ce mă interesează", a menţionat bărbatul.

Datorită proiectului inițiat de Societatea Orbilor din Moldova, în parteneriat cu biblioteca raională "Grigore Vieru" din Călăraşi, persoanele nevăzătoare vor avea posibilitatea de a se integra mai ușor în societate.

"Această secție de carte în scris reliefo-punctată - Braiile și audio numără 43 de exemplare, inclusiv 13 casete audio. M-a impresionat foarte mult Ghidul alegătorului, alegerele parlamentare 2014. Acești oameni, cu siguranță trebuie să fie informați la toate capitolele vieții", a declarat directorul bibliotecii Galina Agafiţa.

"Cărțile sunt de la Centrul de Informare și Reabilitare a nevăzătorilor din Moldova. Aceste cursuri și această bibliotecă deschisă la noi în raionul Călărași este foarte binevenită pentru nevăzătorii noștri", a spus președintele Organizației Teritoriale Călărași a Societății Orbilor din Moldova, Vasile Carp.

La evidența Organizației Teritoriale Călărași a Societății Orbilor din Moldova sunt 164 de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?