X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ex-ministru al Finanțelor: În lipsa bugetului, autorităţile trebuie să asigure „o politică fiscală previzibilă”

20 feb. 2015,, 13:00   Economie
3324 0
Кицан: в отсутствие бюджета важно обеспечить "предсказуемую налоговую политику"
Foto: logos.press.md
În lipsa bugetului de stat pentru 2015, pentru autorităţi este important că asigure "o politică fiscală previzibilă", consideră fostul ministru al Finanţelor Valeriu Chiţan.

Într-un interviu acordat agenției "Infotag", el a spus că lipsa bugetului de stat pentru 2015 - "nu este bună, dar nici fatală".

"În prezent este foarte important de asigurat o politică fiscală previzibilă, pentru crearea relaţiilor normale ale agenţilor economici cu statul", a spus Chiţan.

"Evenimentele actuale fără precedent de pe piaţa valutară necesită reacţie adecvată. Scenariile macrofinanciare pregătite în a doua jumătate a anului 2014 nu mai sînt actuale, trebuie reexaminate complet şi trebuie asigurată sincronizarea politicii monetar-creditare cu cea bugetar-fiscală, luînd în considerare noile provocări", a spus el.

În opinia lui Valeriu Chiţan, politica fiscală urmează să-şi joace rolul de redistribuire cu scopul de a atenua efectele de şoc pentru contribuabili. Manevrei fiscale trebuie supusă impozitarea veniturilor corporative, fondului remunerării muncii (inclusiv plăţile sociale) şi imobilelor.

"Sînt necesare pîrghii eficiente pentru menţinerea solvabilităţii populaţiei (dintr-o parte) şi stimularea cererii şi ofertei (din altă parte). Mediul fiscal trebuie, de asemenea, să contribuie la extinderea bazei fiscale din contul scoaterii din umbră a plăţilor neoficiale", a spus Chiţan.

Potrivit fostului ministru, politica bugetară în domeniul cheltuielilor de stat trebuie să prevadă "centură de siguranţă" pentru resursele prevăzute pentru salarii, pensii, plăţi sociale şi deservirea datoriei de stat.

"În rest urmează să fie efectuată revizie totală şi sechestru", a subliniat Valeriu Chiţan, care consideră că a venit timpul pentru regîndirea a ceea ce s-a amînat ani de zile, inclusiv revizuirea modelului economic şi relansarea reformei fiscale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?