X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Poisic: Cursul real de astăzi trebuie să fie 15 lei pentru un dolar

18 feb. 2015,, 09:15   Economie
9010 1
Foto: noi.md
Experții moldoveni continuă să evalueze situația de pe piața valutară a țării și acțiunile Băncii Naționale a Moldovei, relatează NOI.md. În opinia economistului Mihail Poisic, conducerea Băncii Naționale poartă răspunderea directă și se face vinovată de devalorizarea bruscă a valutei naționale.

„Într-o măsură oarecare (subliniez – oarecare!), domnul Drăguțanu are dreptate. Nu totul depinde de Banca Națională. Noi într-adevăr avem un raport negativ între exporturi și importuri. Dacă lăsăm la o parte reexportul, atunci acest raport constituie 1:3. Adică minus 3 miliarde de dolari. Cu ce este acoperit deficitul balanței comerciale? În primul rînd, cu investiții străine directe. Însă ele în anul 2013 s-au redus triplu față de anul 2008, iar timp de nouă luni ale anului 2014 (deocamdată nu dispun de date mai proaspete), au scăzut cu încă o pătrime.

A doua sursă o constituie intrările de valută asigurate de concetățenii noștri, care includ remitențele oficiale și sumele aduse în buzunare. În anul 2013, din această sursă, în economia națională au intrat 2,9 miliarde de dolari sau 37 de miliarde de lei la cursul de atunci. În anul 2014 transferurile de la concetățenii noștri din străinătate au scăzut cu 31 la sută sau cu 840 de milioane de dolari.

Pe acest fundal – reducerea remitențelor de muncitorii migranți/ micșorarea investițiilor/ scăderea exporturilor – la finele anului 2014, în locul ratei de schimb în valoare de 13,5 lei pentru un dolar, planificat de Ministerul Economiei, cursul a constituit 15,7 lei. Acest nivel este cursul real, ținînd cont de toate șocurile externe.

Dar ce s-a întîmplat? Sigur că eu nu sînt procuror, dar legătura dintre participarea Băncii Naționale la deprecierea valutei și gradul de culpabilitate al acesteia este directă. De fapt, toate transferurile între bănci sînt efectuate printr-un sistem automatizat de plăți interbancare. Adică toate operațiunile sînt urmărite. În plus, începînd cu anul 2007, la noi este în vigoare Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor, potrivit căreia informația despre orice tranzacție în valoare de peste 500 de mii de lei trebuie să fie transmisă organelor de urmărire penală.

Valoarea totală a activelor Băncii de Economii constituie 11,7 miliarde de lei. Dar iată că brusc la BEM „intră” 11 miliarde, pe care în luna noiembrie a anului trecut ea le plasează în Banca Socială. Activele Băncii Sociale – 6,4 miliarde de lei. Adică, nici această bancă nu dispune de bani proprii. Însă aceasta ia de undeva și adaugă 7 miliarde de lei. În total sînt 18 miliarde de lei, cu care pe piața interbancară este procurată valuta. Subliniez – cu bani cash această tranzacție nu poate efectuată.

La momentul de față volumul total al leilor în numerar constituie 17 miliarde, iar în ansamblu pe țară (inclusiv banii în cont) – 42 de miliarde de lei. Și iată că o astfel de sumă impunătoare – 18 miliarde – intră în băncile comerciale. În baza ei este procurat 1 miliard de euro, care ulterior este scos din țară. Și atunci cînd sînt efectuate aceste operații, nimeni nu le acordă atenție! Doar mai tîrziu Banca Națională a început să le numească „dubioase” și a apelat la instanța de judecată, solicitînd anularea tranzacțiilor.

Adică, dacă facem concluzia: dintr-o parte noi nu am primit 840 de milioane de dolari de la concetățenii noștri, din altă parte – din țară a fost scos 1 miliard de euro. Dacă acest miliard nu ar fi sustras, am putea avea cursul de 14,5-15 lei pentru un dolar. Iar acum avem un deficit acut de valută. În plus, acest proces este amplificat de panică. Și iată că avem pe piața valutară ceea ce avem.

Pronosticul meu este următorul: dacă iarăși nu ne vor fura, atunci peste 1-1,5 săptămîni cursul de schimb se va stabiliza. Bineînțeles că el nu va reveni la cei 15 lei logici pentru un dolar, el va fi cel puțin 17-18 lei pentru un dolar. Totuși, nu sînt convins că la noi iarăși nu se va comite vreo înșelătorie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?