Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Expert: Pescuitul în ape tulburi – dezastrul național al Moldovei

17 feb. 2015,, 18:15   Economie
7179 3
Foto: noi.md
„Pînă cînd în țară domnesc haosul postelectoral și confuzia în legătură cu aprobarea Guvernului, importatorii de produse petroliere fac uz de situație și încearcă să pescuiască un pește mai mare în ape tulburi. Creșterea prețurilor la benzină și motorină de astăzi nu este altceva, decît o înțelegere de cartel”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

În Moldova iarăși a început să se scumpească benzina și motorina, prețul la acești carburanți la stațiile PECO au fost ridicate de cîteva companii petroliere importatoare mari. Totodată, prețul la benzină a crescut cu circa 60 bani pentru un litru, iar la motorină – cu 80 de bani.

Șeful Serviciului de Presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Anatol Barbei a precizat că „ANRE nu reglementează și nu stabilește prețurile la produsele petroliere. În conformitate cu legislația în vigoare prețul este stabilit de înseși importatori. Specialiștii noștri doar verifică ca rentabilitatea producției acestor agenți economici să nu depășească 10 la sută și ca ei să nu treacă la cheltuieli activitatea stațiilor de alimentare. Din cîte am înțeles, actuala majorare a prețurilor este legată de prăbușirea continuă a valutei naționale”.

Nu poate fi nici vorbă despre majorarea tarifelor și prețurilor în legătură cu scăderea cursului valutei naționale. Ținînd cont de prețurile mondiale la produsele petroliere, pe piața Moldovei benzina A-95 ar trebui să coaste 12-13 lei. Nu există temei pentru majorarea prețurilor, chiar și ținînd cont de devalorizarea leului, și nu numai la benzină și motorină, ci și la energia electrică, termică, gazele naturale http://www.noi.md/ru/news_id/52877”, s-a arătat convins Poisic.

„La finele lunii iunie a anului trecut prețul la benzina A-95 , recalculat în lei, a constituit 14,8 mii pentru o tonă. De atunci prețurile mondiale la produsele petroliere au scăzut de 2,5 ori. La mijlocul lunii ianuarie prețul recalculat în lei a fost de 7,2 mii pentru o tonă, adică aproximativ de două ori mai ieftin. De sigur, în ultima perioadă leul s-a prăbușit. Dar dacă să luăm cursul leului și nivelul prețurilor mondiale înregistrate pentru vineri, o tonă de benzina A-95 va costa 11,3 mii lei. Astfel, ținînd cont de toți factorii, benzina A-95 trebuie să coste nu mai scump de 13 lei pentru un litru”, consideră expertul.

În afară de aceasta, toate companiile petroliere trebuie să dispună de rezerve de produse petroliere de cel puțin 5 mii de tone. Ce, astăzi s-au epuizat rezervele la toate stațiile PECO? Cînd este vorba despre majorarea prețurilor, rezervele tuturor importatorilor brusc dispar. Iar cînd este vorba despre reducerea prețurilor, ei de 3-4 luni ne vorbesc despre rezervele neutilizate”, a conchis Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?