X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Expert: Tarifele ar trebui să scadă, nu să crească

11 dec. 2014,, 17:00   Economie
4187 3
Foto: noi.md
„Cetăţenii noştri deja s-au obişnuit cu faptul că anul nou le aduce o creştere tarifelor la servicii şi preţurilor la mărfuri şi produse alimentare. Nici anul viitor nu va fi o excepţie”. Predicția a fost făcută de colaboratorul ştiinţific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Mihail Poisic, solicitat de NOI.md să comenteze recentul comunicat al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Preşedintele BNM, Dorin Drăguţanu, a comunicat săptămîna aceasta că în 2015 există riscul creşterii tarifelor reglementate în legătură cu deprecierea valutei naţionale. La tarife reglementate se referă tarifele la energia electrică, agent termic, gaze. Banca Naţională îşi explică pronosticul prin faptul că la calcularea tarifelor în vigoare cursul valutelor străine cu care sînt achiziţionate resursele energetice a fost mai scăzut.

„Drăguţanu umblă cu şiretlicuri! Nu poate fi vorba despre nicio majorare a tarifelor şi preţurilor în legătură cu deprecierea valutei naţionale! Dacă în iunie preţul unei tone de benzină cu cifra octanică 95 a constituit 1050 de dolari, astăzi este de 603 dolari, adică se atestă o reducere de 40 la sută. Totodată, leul s-a ieftinit doar cu 15 la sută. La recalcularea obligatorie trimestrială a preţului la gaze naturale se ţine cont de aşa-numitul coş petrolier, din care mai fac parte păcura şi gazoilul. Ținînd cont de decalajul înregistrat, gazele naturale şi, respectiv, tarifele ar trebui să scadă, nu să crească”, a precizat economistul.

Totodată, expertul a declarat că majorarea „pronosticată” a preţurilor şi tarifelor la servicii este dictată de condiţiile Fondului Monetar Internaţional, impuse Guvernului Moldovei, de a ridica tarifele la serviciile comunale . Pur şi simplu, pentru a menţine la putere aşa-numita coaliţie proeuropeană, executarea acestei condiţii a fost amînată pînă la alegerile parlamentare”, a conchis Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?