X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Armistiţiu fragil în Ucraina

17 feb. 2015,, 03:00   Externe
7316 9

Foto: evz.ro

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de încălcarea acordului de pace care a intrat în vigoare duminică, la miezul nopţii. Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 25 răniţi în urma atacurilor separatiştilor, duminică. Rebelii au continuat şi asaltul asupra localităţii Debalţevo, a declarat luni o sursă militară ucraineană.

De asemenea, armata ucraineană susţine că nu poate retrage armamentul greu de pe linia frontului, din pricina atacurilor rebelilor.Rusia speră că acordul de la Minsk privind criza ucraineană va fi respectat, iar sancţiunile decise de Uniunea Europeană sunt ilegale şi obstrucţionează rezolvarea problemelor din Ucraina, a declarat luni Iuri Uşakov, consilier în cadrul Kremlinului, transmite Reuters, citat de Agerpres.

''Atitudinea noastră rămâne aceeaşi - sancţiunile sunt ilegale. Ele împiedică soluţionarea problemelor, mă refer la problemele Ucrainei, şi afectează dezvoltarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia'', a spus Uşakov, care a adăugat că situaţia din estul Ucrainei evoluează mai bine decât înaintea acordurilor încheiate joi la Minsk. Uniunea Europeană le-a cerut, azi, părţilor aflate în conflict să depună armele şi să aplice „pe deplin” acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.„Se pare că încetarea focului este în general respectată, în pofida unui număr de incidente”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE.

„Este necesar ca (acordul de) încetare a focului să fie pus în aplicare pe deplin”, a adăugat ea, subliniind că „o încetare a focului este o încetare a focului, ceea ce înseamnă că tirurile trebuie să înceteze”. Armata ucraineană şi rebelii separatişti s-au acuzat reciproc, azi, de încălcarea acordului foarte fragil de încetare a focului, care a intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute, avertizând că în aceste condiţii nu este posibilă retragerea armelor grele de pe linia frontului.

Cinci militari au fost uciși și 25 răniți, în luptele cu separatiștii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Andri Lisenko, potrivit CNN. El a spus că cel puțin 129 de încălcări ale focului au fost deja înregistrate, de la schimburi de focuri cu arme mici până la atacuri de mortiere. Dar și separatiștii dau vina pe Ucraina pentru astfel de încălcări ale acordului. „Subliniem că armata noastră va trage doar ca răspuns”, le-a spus Lisenko jurnaliștilor, aziArmistițiul intenționează să pună capăt celor 10 luni de conflict în estul Ucrainei. Dar la doar 90 de minute după ce a început (în noaptea de sâmbătă spre duminică), oficialii ucraineni au anunțat tiruri de moertiere lângă un post de control în Zolote, în regiunea Lugansk. Potrivit acordului de la Minsk la care s-a ajuns săptămâna trecută, scrie BBC News, încetarea focului este doar primul pas. Acesta ar trebui urmat, a doua zi, de retragerea armamentului greu, operațiune care să dureze două săptămâni, pentru a crea o zonă demilitarizată cu o lățime de 50-140 de km.

Acuzații reciproce

„Grupările armate ilegale nu respectă armistiţiul", afirmă Anatoli Stelmah, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Agerpres. Frecvenţa atacurilor în zona Debalţevo a sporit în comparaţie cu zilele precedente, a mai spus Stelmah. El a adăugat că separatiştii „folosesc toate tipurile de arme', inclusiv tancuri şi lansatoare multiple de rachete Grad. De cealaltă parte, speratiştii acuză Kievul că nu respectă acordul de încetare a focului. Potrivit lui Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al autoproclamatei republici populare Doneţk, forţele ucrainene şi-au reluat bombardamentele asupra mai multor localităţi, vorbind despre 27 de încălcări ale încetării focului. Tot Basurin a declarat ieri că rebelii proruşi au dreptul să deschidă focul în zona Debalţevo, acela fiind teritoriul separatiştilor.

Armata nu poate retrage armamentul

Armata ucraineană nu va putea începe luni retragerea armamentului greu de pe linia frontului, din pricina atacurilor rebelilor. "Nu poate fi luată în considerare, pentru moment, problema retragerii armelor grele. Cum pot fi retrase armele, când rebelii încearcă să ne atace cu tancurile şi când trag asupra noastră în permanenţă?", a declarat Valentin Selezniov, purtător de cuvânt militar..

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?