X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Pentru stabilizarea industriei transnistrene este necesar peste $1 miliard

6 feb. 2015,, 13:15   Societate
3744 0
Приднестровской промышленности неоходимо для стабилизации ситуации более $1 млрд.
Foto: vesti.md
Pentru acoperirea deficitului bugetar şi stabilizarea situaţiei sau menţinerea cel puţin la nivelul anului 2013, industria are nevoie de investiţii de peste $1 miliard, consideră ministrul Dezvoltării Economice al autoproclamatei RMN, Alevtina Slincenco.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul cabinetului de miniştri de la Tiraspol, ea a raportat la întrevederea conducerii Parlamentului şi Guvernului la Preşedinție, unde s-au discutat propunerile de ieşire din situaţia economică dificilă, că, conform datelor preliminare, reducerea volumului producției industriale în ianuarie 2015 a constituit 16-18%.

"Despre înrăutăţirea situaţiei vorbesc şi indicii activităţii de economie externă. Conform datelor operative, în decembrie anul trecut şi ianuarie 2015 volumul exporturilor s-a redus cu 26%", a spus ministrul, opinînd că pentru a ieşi din situaţia economică dificilă "sînt necesare măsuri orientate spre înlocuirea importurilor, stimularea creării noilor produceri high-tech şi a locurilor de muncă".

Potrivit ministrului Finanţelor, Elena Ghirjul, în ianuarie, la buget au fost vărsate doar 84 de milioane de ruble de venituri alocate, atunci cînd lunar doar pentru finanţarea articolelor social-protejate, cum ar fi achitarea salariilor, indemnizaţiilor şi pensiilor sînt necesare circa 150 de milioane de ruble.

"Astfel, circa 51 mil. ruble sînt acel deficit de resurse pe care nu am avut cu ce să-l acoperim în ianuarie. În legătură cu acest fapt, la sfîrşitul lunii s-au format datorii faţă de fondul de asigurări sociale în privinţa pensiilor. Deja în februarie, luînd în calcul această datorie, suma resurselor necesare va fi de 192 de milioane de ruble, iar subfinanţarea va atinge suma de 56 de milioane de ruble. Din acest motiv, sînt posibile reţineri ale salariilor", a recunoscut ea.

Preşedintele Sovietului Suprem, Mihail Burla, a prezentat în numele legislatorilor măsuri de ieşire din criză, care pot fi împărţite pe grupuri.

"Primul trebuie orientat spre stimularea producerii şi activităţii economice. Trebuie redusă presiunea administrativă asupra antreprenoriatului, creînd condiţii mai liberale pentru desfăşurarea acestuia. Alt grup trebuie orientat spre economisirea maximă a resurselor bugetare. Al treilea grup de propuneri – pentru stimularea tipurilor de activitate, care pot oferi în termen scurt un efect destul de rapid", a spus el.

Premierul Tatiana Turanskaia a menţionat că propunerile cabinetului de miniştri "au drept scop, în primul rînd, identificarea rezervelor interne, în paralel va fi desfăşurată activitatea de identificare a resurselor externe, pentru ca într-o situaţie economică dificilă să fie stabilizată activitatea industriei, situaţia cu suplimentarea bugetului şi indicilor macroeconomici în general".

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a solicitat ca măsurile propuse să fie însoţite de o bază financiară.

"Orice măsuri anticriză fără o bază financiară sînt declarative. Mi-aş dori mai puţin populism în această situaţie. Nu putem sprijini totul concomitent, pentru aceasta sînt necesare resurse colosale. Trebuie stabilite priorităţile, sursele reale ale resurselor suplimentare, pentru a sprijini infrastructura socială şi economia", a spus Șevciuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?