Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Formuzal: Referendumul din Găgăuzia a pus capăt declaraţiilor despre unirea Moldovei cu România

3 feb. 2015,, 14:00   Societate
4522 4
Foto: moldnews.md
Desfăşurarea referendumului din februarie 2014 în Găgăuzia a devenit cauza încetării declaraţiilor despre unirea Moldovei cu România, consideră başcanul Mihail Formuzal.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul autonomiei, el a spus ieri în cadrul forumului "Găgăuzia după referendum; provocări şi perspective", că "urmînd exemplul Găgăuziei, şi în Moldova vor începe să consulte opinia populaţiei în privinţa subiectelor importante".

Totodată, başcanul a atras atenţia la faptul că "toţi se axează pe prima componentă a referendumului, uitînd de partea legislativă, care prevede că în cazul pierderii suveranităţii Găgăuzia devine stat independent".

"Ce ne-a oferit referendumul? Aţi observat că în Moldova au încetat discuţiile despre unire? Aţi observat că statul vecin nu mai face declaraţii pe această temă? Avem un efect enorm! Noi am fost, sîntem şi vom fi ancora corăbiei statalităţii moldoveneşti. Am contribuit la menţinerea statalităţii Republicii Moldova. Au încetat speculaţiile pe tema aşa-zisului proiect temporar – Moldova", a afirmat şeful autonomiei.

El este convins că şi în Moldova "în curînd vor începe să desfăşoare referendumuri, în cadrul cărora va fi luată în considerare opinia populaţiei, inclusiv în privinţa vectorului de politică externă, la luarea deciziilor ce vizează componenta economică şi socială".

Formuzal a propus autorităţilor Moldovei să se ghideze de principiul: "Nu arăta spatele Rusiei pentru a fi pe placul Bruxellesului". Başcanul i-a mulţumit prim-ministrului în exerciţiu, Iurie Leancă, care "nu a lăsat să se dezlănţuie în Găgăuzia un conflict nou, ci a oferit posibilitatea de a desfăşura calm referendumul".

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia a avut loc un referendum, în cadrul căruia alegătorilor li s-a propus să răspundă la două întrebări, una referitoare la statutul suspendat al Găgăuziei la autodeterminare şi alta privind cursul de dezvoltare externă a Moldovei. La referendum au participat 70% dintre alegătorii găgăuzi. La întrebarea despre statutului suspendat al autonomiei la autodeterminare în caz de pierdere a independenţei Republicii Moldova afirmativ au răspuns 98,9% din alegători. La întrebarea despre cursul de dezvoltare externă a Republicii Moldova 98,47% dintre alegători au pledat pentru integrarea în Uniunea Vamală. Moldova a declarat referendumul ilegal, considerînd că subiectele supuse referendumului nu fac parte din competenţa autorităţilor locale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?