X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Un guvern minoritar înseamnă a fi permanent în așteptarea unei crize politice

30 ian. 2015,, 11:55   Politică
5918 0

Foto: eastbook.eu

Pentru Republica Moldova un guvern minoritar va însemna instabilitate politică și economică, dar și diminuarea susținerii din partea Occidentului. De această părere este expertul politic din cadrul Institutului de Studii de Securitate al Uniunii Europene Nicu Popescu, notează NOI.md.

Potrivit analistului, în condițiile culturii politice moldovenești destul de conflictuale, un guvern minoritar nu va putea implementa și adopta cu viteza necesară legile stipulate în Acordul de asociere. În plus, un guvern minoritar nu va trezi foarte multă încredere în exterior, atît în capitalele europene, dar și în rîndul investitorilor, spune Popescu.

„Un guvern minoritar s-ar trezi în situația să negocieze practic orice pachet legislativ sau cu PCRM, sau cu PL. Aceste negocieri, după cum vedem în cazul Republicii Moldova, durează. Și acest lucru inevitabil va duce la lacune serioase, dacă nu dezastruoase. Deci, astfel Moldova se va afla permanent în așteptarea unei noi crize politice, iar într-o astfel de stare niciun investitor străin nu va investi aici. Or, nu poți aștepta de la Bruxelles, Washington sau Berlin sprijin în condițiile în care elitele politice locale nu s-au putut înțelege să creeze un guvern majoritar, atunci cînd practic soluția le-a fost pusă pe masă”, a explicat analistul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit spuselor analistului, dependența alianței minoritare nou-formate de PCRM, în procesul legislativ, va crea probleme pe termen lung.

„Nu se știe niciodată cum se va schimba calculul PCRM-ului peste trei sau șase luni. Poate acesta va avea alte oferte, inclusiv din exterior. Și în sensul acesta nu poți ține întreaga guvernare, întregul proces de asociere la UE drept ostaticul calculelor de moment ale unui partid care pînă la urmă se declară în opoziție”, afirmă Nicu Popescu.

În altă ordine de idei, expertul se arată convins că ipoteza formării unei alianței între PLDM-PD-PL încă nu a fost epuizată. „După declaraţia PCRM-ului că acest partid nu va vota candidatura lui Iurie Leancă la funcția de premier, se creează o nouă deschidere pentru discuţiile cu PL”, a menționat Popescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?