Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

MAE al Transnistriei: Complicarea situaţiei militar-politice de pe Nistru are caracter sistematic

28 ian. 2015,, 13:00   Politică
3644 3
Foto: vestipmr.info
Actuala complicare a situaţiei militar-politice de pe Nistru are caracter sistematic. Asemenea opinie a exprimat într-un interviu pentru ziarul rus "Красная звезда" viceministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN Vitali Ignatiev.

Potrivit agenţiei "Infotag", el consideră că "acţiunile părţii moldoveneşti, întreprinse cu sprijinul SUA şi UE, au scopul de a submina bazele operaţiunii de pacificare şi distrugerea treptată a formatului trilateral".

Printre asemenea acţiuni funcţionarul a indicat "blocarea din 26 iunie 2014 de către delegaţia Moldovei a activităţii Comisiei Unificate de Control (CUC) şi zădărnicirea controlului anual a nivelului de pregătire al Forţelor de Pacificare Comune (FPC)".

"Chişinăul oficial consecvent pe diferite platforme internaţionale declară despre necesitatea de a înlocui urgent operaţiunea de pacificare de pe Nistru, desfăşurată sub egida Rusiei, într-o «misiune civilă de observatori». Totodată, Moldova cu regularitate inspiră provocări în Zona de Securitate, cu participarea poliţiştilor şi altor structuri de forţă", consideră el.

Potrivit Tiraspolului, în 2014, în Zona de Securitate "s-au înregistrat circa 30 situaţii de conflict, opt dintre care puteau duce la acutizarea situaţiei".

"De asemenea, în ultimele cîteva luni autorităţile Moldovei au refuzat intrarea în ţară unui număr de peste 40 de militari ruşi din contingentul militar rus FPC şi a Grupului operativ de forţe ruseşti în Transnistria", a relatat viceministrul.

El consideră că, "desfăşurînd expansiune complexă şi intensificîndu-şi prezenţa, Occidentul aspiră cu ritmuri forţate să reorganizeze după modelul său această regiune".

"Un obstacol serios în acest sens este existenţa RMN, orientată spre apropierea de Rusia şi includerea în procesele de integrare euroasiatică, precum şi funcţionarea mecanismului de pacificare pe Nistru", a spus Ignatiev.

El a recunoscut că "îngrijorări ale părţii transnistrene provoacă şi planurile de cooperare ale serviciilor vamale ale Moldovei şi Ucrainei, care subînţeleg organizarea patrulelor comune, precum şi funcţionarea "punctelor de contact" vamale comune la frontiera moldo-ucraineană".

"În situaţia actuală dificilă iniţierea din partea Moldovei şi Ucrainei a măsurilor suplimentare de blocare în privinţa locuitorilor Transnistriei poate avea consecinţe extrem de negative. Cu siguranţă, asemenea acţiuni neprietenoase ale statului vecin nu contribuie la păstrarea stabilităţii nici la frontiera transnistrean-ucraineană, nici în relaţiile moldo-transnistrene în general", a subliniat viceministrul de externe al Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?