X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

BNM nu a satisfăcut luni toate cererile de valută, vînzînd doar $3,2 milioane

27 ian. 2015,, 08:45   Economie
2376 0
Foto: noi.md
Banca Naţională a Moldovei nu a satisfăcut luni toate cererile de cumpărare a valutei, vînzînd doar $3,2 milioane de lei.

Dealerii valutari, a căror opinie a fost solicitată de agenția "Infotag", remarcă un număr mare de cereri nesatisfăcute ale băncilor, de cumpărare a valutei.

"Regulatorul pieţei vindea luni dolari la cursul de 17,75 MDL:$1, ceea ce este puţin mai mult decît cursul oficial. Din acest motiv, unele bănci vindeau valută la un curs diferit, începînd cu 17,9 MDL:$1 şi pînă la 18,3-18,5 MDL:$1, ceea ce vorbeşte despre preferinţe contradictorii ale cumpărătorilor şi vînzătorilor de pe piaţă", a menţionat interlocutorul agenţiei.

Analiştii pieţei atrag atenţia la faptul că Banca Naţională nu doreşte prin pîrghii administrative să preseze cursul leului moldovenesc, protejîndu-l de depreciere.

"Acele volume de intervenţii valutare, la care recurge banca, mai mult vorbesc despre faptul că regulatorul este fidel unui curs lent şi stabil de creştere a cursului valutei naţionale, totodată, aceasta vizează atît deprecierea, cît şi fortificarea monedei naţionale", menţionează ei.

Prognozînd următoarele acţiuni ale regulatorului, experţii presupun că BNM nu a simţit bine plafonul, mai departe de care leul nu va avea motive obiective de a se deprecia.

"Imediat ce trendul de curs se va apropia de această limită, cursul leului se va menţine la acel nivel, iar apoi, probabil, va începe să recupereze poziţii, dacă la aceasta vor contribui factori interni şi externi", afirmă ei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?