Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chișinăuienii se lenevesc să-și apere drepturile

22 ian. 2015,, 16:00   Societate
4170 2
Foto: actualitati.md
„Zilnic ne telefonează sute de locuitori ai capitalei indignați că sînt impuși de autoritățile municipale să achite apa pe care nu o consumă. Însă chișinăuienii nu se grăbesc să se adreseze în scris pe marginea acestor probleme, iar fără aceste cereri noi nu le putem apăra drepturile în instanțele de judecată”, a recunoscut NOI.md președintele Organizației Obștești „Protecția Consumatorului”, Piotr Guțul, solicitat de NOI.md.

Interlocutorul a precizat că, pentru a apela la instanțele de judecată, organizația trebuie să prezinte cereri în scris ale cetățenilor. „Prejudiciul sumar de pe urma acțiunilor ilegale ale «Apă-Canal Chișinău» depășește 50 de mii de lei, iar noi avem doar patru documente de acest fel”.

„Potrivit Legii cu privire la apa potabilă, care a fost adoptată în anul 2014 și a intrat în vigoare, consumatorul este obligat să achite consumul de apă nu după datele contorului din apartament, ci după datele indicate de contorul comun al blocului de locuit. În anul 2008, Primăria Chișinău a încercat deja infiltreze această prevedere, însă noi ne-am adresat Parlamentului care a declarat-o ilegală. Și iată acum chiar Parlamentul legiferează o ilegalitate”, a subliniat Guțul.

„La fel este și în cazul deciziei de a obliga persoanele care au încălzire autonomă să achite și încălzirea centralizată de care aceștia nu se folosesc. Conform Legii cu privire la drepturile consumatorilor, nimeni nu poate impune un serviciu fără acordul consumatorului, iar acest acord urmează să fie exprimat într-un contract dintre părți. În Moldova, față de cetățeni se acționează în mod samavolnic”, a declarat expertul.

Potrivit lui Guțul, numai în luna decembrie 2014 „Apă-Canal Chișinău” a „cîștigat” neîntemeiat 7,5 milioane de lei de pe urma achitării apei neconsumate. „Iată cît au costat cei doi metri cubi de apă neconsumată pe care locatarii blocurilor multietajate sînt impuși să le achite. Îi îndemn pe locuitorii capitalei să lase lenea deoparte și să ne contacteze (0-22-55-69-84; 0-22-63-74-36) cu cereri în scris. În caz contrar, autoritățile vor deveni încredințate că nu pot fi pedepsite și vor continua fărădelegile”, a subliniat Guțul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?