Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Experți: Vinietele sînt pentru Guvern un motiv de a-și pune cenușă pe cap

12 ian. 2015,, 15:15   Economie
6414 0
Foto: noi.md
„Introducerea așa-ziselor viniete nu este altceva decît un nou cadou făcut de Guvern cetățenilor înstăriți, în dauna intereselor oamenilor săraci și a tuturor categoriilor social vulnerabile ale societății noastre”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Potrivit datelor statistice, în anul 2014, Serviciul Vamal a eliberat circa 305 mii de viniete, ceea ce a completat bugetul de stat cu aproape 52 de milioane de lei .

„Afirmațiile mele sînt confirmate de cîteva exemple și date. Un cunoscut de-al meu a procurat în România un jeep și se plimbă cu el prin Moldova fără să-l fi vămuit. Persoana respectivă nu se sinchisește să se laude că, în loc să achite minimum 10 mii de euro (3,5 euro pentru 1000 cm3), cumpără de patru ori pe an viniete contra sumei de 50 de euro pentru 180 de zile de circulație pe drumurile noastre. Adică el achită la bugetul țării 200 de euro în loc de 10 mii de euro. Și este vorba despre un singur exemplu. Avînd în vedere faptul că anual, în țară sînt introduse în medie circa 30 de mii de automobile de diferite clase, statul ratează venituri de sute de milioane de euro. Iar acești bani înseamnă pensii neindexate, compensații neachitate celor săraci”, consideră economistul.

„Totodată, circa 40% din automobilele care circulă prin Moldova nu trec revizia tehnică obligatorie anuală, pentru că se află la evidență în alte state. Din această cauză, bugetul ratează o altă sumă importantă”, a precizat Poisic.

Directorul executiv al Uniunii Transportatorilor din Moldova, Eugen Dațco, a mai adus un exemplu de bunăvoință stranie a Guvernului Moldovei față de transportatorii din România. Astfel, automobilele de tonaj mare și autobuzele din țara vecină nu sînt obligate să plătească taxe pentru utilizarea drumurilor din Moldova, în timp ce șoferii noștri de acest fel de transport sînt obligați să achite aceste taxe în România.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?