X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Natalia Gherman dezvăluie detalii despre programul de guvernare pentru următorii ani

5 ian. 2015,, 13:10   Politică
5503 6

Foto: europalibera.org

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe, Natalia Gherman, susține că programul de guvernare al viitoarei coaliții va fi elaborat, ținîndu-se cont de prevederile Acordului de asociere cu UE. Funcționara a precizat că documentul convenit cu UE conține obiective clare de dezvoltare a țării pentru perioada mandatului noii guvernări, notează NOI.md.

„Luînd în considerație faptul că majoritatea cetăţenilor au susţinut începutul reformelor proeuropene în Republica Moldova, sprijinind partidele proeuropene, avem un mandat foarte clar din partea societăţii, să continuăm reformele începute şi să avansăm în relaţia Moldova - Uniunea Europeană, astfel încît majoritatea prevederilor Acordului de asociere să fie îndeplinite spre încheierea următorului mandat”, a declarat Gherman în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Ministrul a ținut să precizeze că în ultimii ani au fost înregistrate progrese notabile în domeniul educației, cel al afacerilor interne, astfel încît activitatea poliției a devenit mai eficientă. Potrivit Nataliei Gherman, realizarea mai multor reforme se datorează implementării planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Cu toate acestea, ministrul admite că o bună parte a societății percepe aceste realizări mai curînd ca o mimare a reformelor, tocmai din considerentul că lupta cu corupția bate pasul pe loc. În acest sens, Natalia Gherman a anunțat că autoritățile vor veni cu soluții inedite pentru a combate acest fenomen, odată cu instituirea noului guvern.

„Vorbisem de un proiect de angajare a specialiştilor din ţările europene în instituţiile din sistemul judiciar moldovenesc, invitarea procurorilor, magistraţilor, judecătorilor din ţările Uniunii Europene, care să ne consilieze pe parcursul unei perioada de 1-3 ani, în ceea ce priveşte eliminarea corupţiei din justiţia moldovenească, finanţarea sistemului judiciar şi introducerea celor mai bune practici în domeniile conexe sistemului de justiţie din ţară. Colegii mei, miniştrii de externe din majoritatea statelor europene au susţinut ideea lansării unui asemenea proiect. Comisia Europeană, Serviciul European de Acţiune Externă au început să elaboreze împreună cu noi parametrii tehnici pentru un asemenea proiect. Deci, eu aştept că proiectul se va lansa fără întîrziere, din momentul cînd în Republica Moldova va fi instaurat un nou guvern”, a explicat Natalia Gherman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?