Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova şi Rusia, acţionate în judecată la CEDO

20 dec. 2014,, 10:43   Societate
17744 0

Foto : eurotv.md

Un tînăr din regiunea transnistreană a acţionat în judecată guvernele Republicii Moldova şi al Federaţiei Ruse după ce a fost supus unor tratamente inumane în unitatea militară în care a fost înrolat. Recent Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat guvernelor celor două ţări cauza lui Ivan Samatov, dosarul urmînd a fi examinat, informează NOI.md.

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, în 2005, tînărul a fost înrolat forțat în „armata” din regiunea transnistreană, unde a fost supus tratamentelor degradante și obligat să efectueze diverse munci în favoarea ofițerilor. Din cauza maltratărilor continue Ivan a părăsit unitatea militară. Ulterior acesta a fost reținut de miliție și readus în aceeași unitate, unde maltratările au continuat. Pentru “dezertare”, reclamantul a fost condamnat la cinci ani detenție.

În plîngerea înaintă Curții Europene pentru Drepturile Omului, tînărul s-a plîns de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, aplicarea torturii şi violarea dreptului la un recurs efectiv. În fața Înaltei Curți reclamantul este reprezentat de către avocații Asociației Promo-LEX.

Potrivit Asociaţiei, anual, sute de tineri, cetățeni ai Republicii Moldova, domiciliați în localitățile din estul țării sînt citați pentru înrolare în structurile paramilitare ilegale. Aceștia sînt obligați să execute serviciul militar și să depună jurămînt unei entități secesioniste.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?