Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Țăranu: Scindarea stîngii antieuropene trebuie menținută

19 dec. 2014,, 14:00   Politică
5404 10

Foto: noi.md

Declarația liderului PLDM, Vlad Filat, despre necesitatea conlucrării forțelor proeuropene cu Partidul Comuniștilor denotă o abordare constructivă, menită să nu permită coagularea partidelor de stînga. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul afirmațiilor lui Filat, care s-a pronunțat pentru începerea unui dialog cu PCRM și depășirea divergențelor ideologice.

Potrivit analistului, liderul PLDM a recurs la o abordare productivă pentru a asigura continuitatea actului de guvernare, iar ceilalți parteneri de coaliție ar trebui să adopte o poziție similară. Mai mult, lipsa unei viziuni comune în ceea ce privește relația cu comuniștii ar putea slăbi coaliția, spune analistul.

Politologul este de părere că liberal-democratul nu poate fi acuzat de faptul că și-a schimbat radical poziția față de comuniști. „Filat deja a fost acuzat că s-a dezis de retorica tradițională anticomunistă, că ar fi nimerit deja sub influența lui Plahotniuc. Consider că este o abordare lipsită de sens. Este important ca partidele de coaliție să nu permită coagularea stîngii antieuropene. Trebuie de făcut în așa fel, ca ruptura dintre comuniști și socialiști să se mențină și chiar să fie aprofundată, iar Filat înțelege acest lucru. Comuniștii sînt tentați să fie o opoziție sistemică, ei înțeleg că, dacă nu vor coopera, vor fi înghițiți. Mai bine două partide de stînga care se ceartă între ele decît o opoziție antisistemică. Trebuie luat în considerație și faptul că comuniștii de astăzi sînt mai slabi decît comuniștii de ieri”, a specificat Țăranu.

La rîndul său, analistul politic Viorel Cibotaru a explicat pentru NOI.md că anumite comentarii pe marginea declarației făcute de Filat sînt premature, în condițiile în care afirmațiile politicianului ar lăsa loc de interpretări.

„Filat împărtășește de fapt poziția societății civile. Este un lucru necesar pentru a menține coeziunea în societate, dar la ceastă etapă nu e suficientă doar declarația lui Filat, e nevoie să se expună și celelalte partide de coaliție”, a spus Cibotaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?