X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

BNM nu a reuşit să satisfacă toate cererile de cumpărare a valutei

19 dec. 2014,, 09:30   Economie
2378 0
Foto: noi.md
Cu volumul vînzărilor de valută, joi, de $25 milioane, Banca Naţională Moldovei (BNM) nu a reuşit să satisfacă toate cererile de cumpărare a valutei americane.

Unul dintre participanţii la tîrgurile valutare a relatat agenției "Infotag" că participanţii sesiunii au fost miraţi de pasul făcut de dealerul BNM de a propune pentru vînzare valută la cursul de 15,76MDL:$1, ceea ce cu 20 de bani depăşeşte cursul oficial.

"Un asemenea semnal înseamnă că, în opinia regulatorului, cursul de piaţă al valutei este anume atît de înalt, dacă, desigur, nu mai mare", a spus interlocutorul agenţiei.

La finele tîrgurilor valută au putut cumpăra doar 7-8 bănci mari, iar cererile celorlalţi cumpărători au rămas "nesatisfăcute".

"Cel mai probabil, şi vineri, 19 decembrie, cererea de cumpărare a valutei va fi mare, în special, aceasta vizează casele de schimb valutar (CSV), al căror apetit în ultimul timp uimeşte", a spus dealerul unei bănci.

În opinia analiştilor pieţei, un flux atît de mare de lei la CSV se poate datora businessului din economia din umbră.

"Cel mai probabil, într-o perioadă instabilă a cursului valutei naţionale, astfel de vînzători de servicii se dezic de leul moldovenesc şi activează în valută. Cel puţin în ultimul timp tot venitul zilnic al unor asemenea pieţe, de regulă, se converteşte la CSV în dolari şi euro în aceeaşi zi, ceea ce nu se observa anterior", afirmă participanţii pieţei.

"Unii atrag atenţia asupra "nesiguranţei poziţiei" regulatorului, în care se observă opinii diferite în privinţa faptului ca cursul real al leului să fie determinat în baza cererii şi ofertei de valută de pe piaţă. Unii specialişti pledează în favoarea actualei tactici a regulatorului, care iese pe piaţă doar în anumite momente, cînd consideră raţional de vîndut valută, obţinînd o scădere lentă a leului".

Dealerii afirmă că tradiţional transferurile în valută cresc brusc după 20 decembrie, cînd cetăţenii moldoveni care muncesc peste hotare revin acasă de sărbătorile de iarnă.

"Aşteptăm că şi în anul curent va fi la fel, deşi trebuie de recunoscut că populaţia în ajunului Anului Nou care vine nu cheltuieşte atît de multă valută, ceea ce poate fi explicat prin instabilitatea de pe piaţa valutară", a conchis dealerul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?