Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Japonia a oferit Moldovei asistență financiară de aproape 100 de milioane de dolari

18 dec. 2014,, 08:45   Economie
2622 0

Foto: kp.md

Pînă la 1 iulie 2014, Japonia a oferit Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA), asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 92,8 milioane de dolari, informează NOI.md. Acest subiect a fost discutat în cadrul întrevederii dintre premierul în exercițiu, Iurie Leancă, și noul ambasador al Japoniei în Moldova cu sediul la Kiev, Shigeki Sumi. Domeniile care au beneficiat de asistenţă din partea Japoniei sînt agricultura, sănătatea, cultura, ştiinţa, educaţia, securitatea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Iurie Leancă a exprimat, în numele cabinetului de miniştri, gratitudine Japoniei pentru asistenţa tehnică şi financiară oferită ţării noastre. Totodată, șeful executivului a vorbit despre necesitatea sporirii schimbului comercial-economic şi dinamizarea procesului de atragere a investiţiilor japoneze în economia moldovenească.

La rîndul său, ambasadorul japonez a menţionat că va contribui la fortificarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tokio pe toate dimensiunile. De asemenea, Shigeki Sumi a vorbit despre posibilităţile de promovare a vinurilor moldoveneşti pe piaţa niponă, unele dintre acestea fiind deja comercializate în Japonia.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2014, Republica Moldova a importat mărfuri din Japonia în valoare de 22,8 milioane de dolari şi a exportat mărfuri în valoare totală de 292,5 mii de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?