Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Deprecierea leului este în beneficiul exportatorilor

17 dec. 2014,, 13:20   Economie
4016 4
Foto: logos-press.md
„Agenții economici care exportă producția proprie beneficiază din plin de pe urma deprecierii monedei naționale. Menținerea artificială a cursului leului le împiedică creșterea economică”, a declarat pentru NOI.md președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS), Alexandra Can.

Potrivit interlocutoarei, „toate întreprinderile din industria ușoară activează parțial în baza sistemului lohn, exportînd ulterior producția peste hotare”. „Aceste întreprinderi au numai de cîștigat de pe urma deprecierii leului, deoarece ei vînd valuta obținută din vînzări băncilor locale la un preț mult mai mare decît anterior”.
„Industria ușoară a căpătat un stimul serios pentru dezvoltare. Nu trebuie să ne temem de deprecierea leului, ci trebuie folosită rațional această pîrghie pentru sporirea exportului și micșorarea importului. Noi ne transformăm într-o societate de consum, fapt ce nu este benefic nicăieri în lume”, a menționat Can.

Totodată, experta este de acord că inflația îi va afecta pe pensionari, bugetari și alte categorii vulnerabile ale societății .

„Însă această situație se va înregistra doar la început. Nu în zădar vorbesc despre folosirea calculată a deprecierii leului – una lină, prognozată, și nu galopantă. Și metodele de gestionare a economiei trebuie să fie complexe. Noi deja am obosit să propunem Guvernului să micșoreze povara plăților sociale de la 23% pînă la 12%, ceea ce va scoate din umbră o armată întreagă de agenți economici, va spori baza de impozitare și, respectiv, va mări veniturile bugetare.

Credeți-mă, acei 60% de antreprenori care acum achită salariile în plic, chiar la solicitarea angajaților, ar activa cu plăcere legal, or, acest fapt îi oferă omului încredere, el se simte demn”, a subliniat președintele APIUS.
„Se creează impresia că autoritățile țării, în dorința de a avea visteria plină aici și acum, nu înțeleg deloc că au numai de pierdut din această cauză. Autoritățile parcă frînează intenționat dezvoltarea producției destinate exportului, or, la importul utilajului se aplică TVA în mărime de 20%. Acest impozit poate fi evitat numai dacă utilajul va fi inclus în majorarea capitalului social, însă pentru aceasta e nevoie de convocat acționarii și nu este cert că ei vor înțelege necesitatea acestei măsuri și își vor da acordul.

Noi considerăm că utilajul și materia primă trebuie scutite de taxele vamale. La urma urmei, nu vom mînca doar utilajul procurat, ci vom munci cu el. Iar dacă cineva va decide totuși să vîndă utilajul importat, atunci acesta va fi inclus în costul TVA-ului și statul nu va fi în pierdere”, consideră Alexandra Can.

„Adoptarea măcar a acestor două propuneri va permite consolidarea economiei țării, iar în visterie vor fi mijloace necesare pentru indexarea pensiilor și salariilor bugetarilor, pentru a-i proteja de procesele inflaționiste. Totodată, întreprinderile își vor permite să majoreze salariile, ceea ce le va face atractive pentru tineri, pentru ca aceștia să nu plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune”, a conchis Alexandra Can.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?