X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Un bloc cu nouă etaje ar putea să apară în faţa teatrului „Cehov”

11 dec. 2014,, 08:45   Societate
3852 4

Foto: moldovenii.md

Teatrul dramatic Anton Cehov şi-a dat în arendă scuarul unui agent economic care intenţionează să construiască acolo un bloc locativ cu 9 etaje. Acum două luni, antreprenorul s-a adresat la Ministerul Culturii cu un demers în acest sens. Ministerul a respins proiectul şi promite că nimic nu va fi construit în faţa teatrului.

În mai 2013, administraţia Teatrului Anton Cehov a dat în locaţiune o încăpere din subsolul instituţiei şi terenul aferent unei firme imobiliare. Directorul susţine că l-a dat în folosinţă ca să fie amenajată o terasă, lucru care nu s-a întîmplat.

Constantin Haret, director teatrul dramatic „Anton Cehov”: «O terasă de vară, deoarece teatrul are probleme financiare, noi încercăm să dăm în arendă tot ce putem. Noi am înregistrat la notar această scrisoare că reziliem contractul, le-am trimis repetat, căci din partea lor nu era nicio reacţie. Vorba e că directorul acestei firme a fost schimbat, încercăm să îl găsim, să dăm de el pentru că nu putem să scoatem din cadastru acest contract de arendă».

Am încercat şi noi să găsim reprezentanţii firmei, dar fără succes.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, ne-a comunicat că acum două luni, reprezentanţii firmei imobiliare s-au adresat la minister cu solicitarea de a-i fi avizat un bloc locativ cu 9 etaje pe terenul respectiv.

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii: «Ministerul Culturii a primit un demers din partea unui agent economic privind edificarea unui bloc în preajma teatrului Cehov, pentru noi a fost o surpriză această solicitare, noi bineîneţels nu am acceptat să examinăm un asemenea demers, contractele de locaţiune a instituţiilor din subordine trebuiau să fie coordonate cu Ministerul Culturii, un asemenea contract nu a fost coordonat cu Ministerul Culturii».

Ministerul dă asigurări că va apăra scuarul de construcţii. I-am solicitat directorului Teatrului Cehov o copie a contractului de locaţiune, însă nu am primit-o. Pretorul sectorului Centru Oleg Poiata ne-a informat că primaria s-a opus încheierii contractului care mai trebuia coordonat cu comunitatea evreiască, pe acest teren altădată aflîndu-se sinagoga. Direcţia arhitectură n-a recepţionat un proiect al construcţiei care se vrea în scuar. Pînă una alta, în baza de date a Cadastrului, scuarul teatrului figurează ca dat în locaţiune companiei imobiliare, iar un grup de iniţiativă denumit „Scuarul Cehov” a investit deja 15 mii de dolari pentru a-l schimba la faţă. Banii s-au acumulat din donaţii după ample campanii de promovare în presă. Proiectul a fost coordonat cu autorităţile locale.

Victor Chironda, iniţiatorul grupului „Scuarul Cehov”: «Pînă acum, au fost amenajate sistemul de irigare şi iluminare, a fost trasă reţeaua, în primăvară, o să fie plantat gazonul, acum pînă la anul nou aşteptăm să vină confecţiile de fontă, să instalăm felinarele, să conectăm sistemul de iluminare».

Grupul de iniţiativă este determinat să lupte împotriva oricăror construcţii în scuar pe care îl vor verde- un spaţiu pentru socializare şi odihnă. Proiectul mai prevede amenajarea unor bănci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?