X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Reprezentant al unui concurent electoral: Alegerile din 30 noiembrie au fost deja falsificate

27 noi. 2014,, 16:30   Politică
6364 5
Foto: jurnal.md
Dacă alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost falsificate în ziua scrutinului electoral, atunci alegerile din 30 noiembrie 2014 sînt falsificate în timpul campaniei electorale. De această părere este reprezentantul Mişcării Populare "Antimafie" în cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Nicolae Răileanu.

El a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că în ziua alegerilor va fi imposibilă falsificarea voturilor, întrucît CEC a cumpărat urne şi cabine de vot transparente.

"În acest an falsificarea voturilor are loc într-un alt mod. Potrivit Codului electoral, toţi concurenţii electorali în egală măsură au dreptul la reflectarea echidistantă a campaniei electorale de către mass-media. Însă posturile TV şi-au permis să-şi favorizeze patronii, reflectîndu-le intens "tăierile de panglici şi evenimentele de binefacere". Deşi donaţiile sînt interzise în campania electorală, unii concurenţi electorali, precum Vlad Plahotniuc, a donat unui tînăr 100 de mii de lei, iar acest reportaj a fost difuzat la televiziunile care-i aparţin de cel puţin 4-5 ori pe zi", a spus Răileanu.

De asemenea, el a menţionat că în cadrul actualei campanii electorale partidele din arcul guvernamental au folosit intens resursele şi pîrghiile administrative.

"De exemplu, la toate întîlnirile electorale ale PDM şi PLDM din teritoriu, acestora le erau puse la dispoziţie săli încălzite, iar contracte de arendă nu erau semnate aşa cum prevede Codul electoral. În multe localităţi, în afară de cei doi concurenţi electorali nimeni nu a avut dreptul să facă întruniri cu alegătorii. De asemenea, partidele de la guvernare au organizat numeroase întîlniri cu alegătorii în timpul orelor de serviciu, folosindu-se intens resursele administrative", a menţionat Răileanu.

Potrivit lui, un alt aspect care trezeşte mari dubii în privinţa falsificării alegerilor ţine de numărul mare de alegători incluşi în lista electorală.

"Dacă la alegerile din anul 2005 în listele electorale au fost incluși 2,27 milioane de alegători, atunci pentru alegerile din 30 noiembrie numărul alegătorilor a crescut cu 1 milion, în listele electorale fiind incluşi 3,2 milioane de alegători cu drept de vot. De unde a apărut această cifră în condiţiile în care în ultimii ani natalitatea este în scădere? Acest fapt ridică foarte multe semne de întrebare şi trezeşte bănuieli că rezultatele alegerilor vor fi falsificate", a spus Nicolae Răileanu.

În opinia lui, comparativ cu alte campanii electorale, actuala campanie este cea mai murdară. "Sînt sigur că în cadrul raportului observatorilor străini se va indica expres acest lucru", a precizat reprezentantul Mişcării "Antimafie" la CEC.

Nicolae Răileanu a declarat că scopul lui nu este de a face agitaţie electorală în favoarea unui partid sau altui, îndemnînd alegătorii să facă concluziile de rigoare şi să voteze aşa cum le dictează conştiinţa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?