Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Moser: Moldova are cu ce se mîndri (VIDEO)

27 noi. 2014,, 15:30   Business
14115 0
Foto: noi.md
„Mă strădui în măsura posibilităților să vizitez întreprinderile de succes din țara voastră, care au demonstrat că aici poți avea o afacere de succes. Pot să afirm cu certitudine că aveți cu ce vă mîndri”, a declarat ambasadorul SUA în Moldova, William Moser, după ce a vizitat un șir de întreprinderi de produse din carne.

Diplomatul a ascultat cu interes cum și-a lansat afacerea familia Bespaliuc, care deține cunoscuta marcă comercială „Pegas”, și s-a familiarizat cu condițiile de producție.

În afară de cunoscutul salam „Doktorskaia”, crenvuști, pastrama, cîrnăciori de vită și carne afumată, întreprinderea produce carne pentru prosciutto italiană și multe alte bunătățuri pentru gurmani după recete vechi franceze, germane și italiene. De menționat, că din asortimentul de peste 150 de produse multe sînt încă preparate după standardele sovietice.

Totul a început în anul 1996, cînd familia Bespaliuc a hotărît să renască vechea tradiție a capului familiei Bogdan, fondată de strămoși încă în perioada în care orașul Lvov se afla în componența Imperiului Austro-Ungar. Familia Bespaliuc a arendat o mică încăpere, cu ajutorul cunoscuților din prima afacere (Bogdan cumpăra în Ungheni și Krasnodar cai sportivi pe care ulterior îi vindea în Germania) au procurat din Germania utilaj la mîna a doua și au început să producă salamuri.

În afară d ecapul familiei, soția lui Iulia și feciorul Pavel, la întreprindere munceau încă cîteva femei. La prima etapă întreprinzătorii produceau 500 kg de salam pe zi. De la bun început și pînă în prezent, Bespaliuc respectă o regulă strictă de familie: doar producție gustoasă de calitate excelentă pentru sănătatea și bucuria oamenilor.

„Niciodată nu folosim carne congelată, chiar dacă aceasta ar reduce semnificativ prețul producției. Noi folosim doar carne adusă la o temperatură joasă, iar materia primă în mare parte este de producție autohtonă. Însă pentru ca același proscuitto, de exemplu, să fie cu adevărat italienesc, carnea o aducem din Italia, de la ferma din provincia Parma, unde porcii sînt alimentați numai cu porumb, fructe și serul rămas după producția parmezanului.
Totodată, oamenii de afaceri au pus pe roate și fabricarea produselor de panificație după tehnologia franceză și regula a rămas aceiași – doar produse gustoase de calitate. „Pîine noastră nu conține nimic în afară de făină, drojdii, apă și sare”, a subliniat fondatorul companiei.

„Calitatea înaltă a producției noastre este confirmată de certificatul internațional de calitate și securitate alimentară ISO 22000, eliberat în Germania. În afară de faptul că certificatul este prelungit o dată la cinci ani și atunci producția este supusă din nou unui control riguros, specialiștii germani ne monitorizează în fiecare an”, a precizat șeful Serviciului de securitate și calitate a producției, Galina Marcenco.

Potrivit proprietarilor, profitul obținut întotdeauna a fost investit în dezvoltarea întreprinderii. În prezent, aceasta este o întreprindere dotată cu cel mai modern utilaj, care furnizează anual în cele trei magazine de firmă pe care le deține și în rețeau de comerț din întreaga Moldovă pînă la 10 tone de produse din carne. Ultima investiție în mărime de 2 milioane de euro a fost în secția de filiere și ambalare a producției.

Nu pot fi trecute cu vederea nici „încăperile italiene”, în care timp de 4 luni se „maturizează” sub influența unei tehnologii speciale bazată pe mucegai salamurile crude afumate. Iar în altă încăpere, deja pe parcursul a 18 (!) luni, se maturizează carnea pentru proscuitto. De menționat, că „Pegas” este unicul producător din Moldova de aceste bunătățuri

Pavel Bespaliuc, care și-a succedat tatăl în funcția de director general al companiei, are planuri mari de viitor. El intenționează să concureze pe piața europeană. Înțelegînd că nu va avea acces pe piața UE pînă cînd serviciile veterinare europene nu vor avea posibilitatea să verifice întregul proces, de la producția materiei prime pînă la producția finită, Pavel a decis să construiască un complex de creștere a porcilor cu o capacitate de 40 de mii de capete. Construcția este pe ultima sută de metri, iar animalele de prăsilă urmează să fie cumpărate din Anglia.




1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?