Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

PLR: Dorinţa de a fura proprietate publică nu i-a permis guvernării să adopte legea descentralizării

25 noi. 2014,, 16:45   Politică
3867 0
Foto: elldor.info
Setea de a fura proprietate publică, lipsa voinţei politice şi dorinţa de a păstra autorităţile locale în calitate de vasali nu au permis Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) să adopte în lectură finală Legea privind descentralizarea puterii în stat. Această declarație a fost făcută, într-o conferinţă de presă, de către reprezentanţii Partidului Liberal Reformator (PLR), care face parte din coaliţie.

Potrivit agenţiei "Infotag", consilierul municipal din partea PLR Veaceslav Bulat a spus că "prin descentralizare guvernarea intenţiona să învingă verticala puterii, construită în perioada guvernării Partidului Comuniştilor (PCRM), prin care primarii au devenit vasali ai consiliilor raionale şi robi ai liderilor de partid".

"După 2011, Coaliţia a creat un plan de acţiuni pentru descentralizare, precum şi o strategie, care a fost aprobată de Parlament în aprilie 2012. Din păcate, după aceasta lucrurile au bătut pasul pe loc. Reforma pe care forţele proeuropene au promis-o cetăţenilor, a fost blocată intenţionat", consideră el.

Potrivit liberal-reformatorilor "principalele motive ale lipsei de dorinţă a autorităţilor de a adopta legi în acest sens sînt faptul că ei nu înţeleg semnificaţia reformei, ambiţiile unor grupuri politice influente, realizarea schemelor de delapidare a proprietăţii publice şi lipsa voinţei politice".

"Sensul este că dacă Parlamentul va adopta planul de descentralizare, toate instituţiile din domeniul educaţiei, sănătăţii, culturii vor fi gestionate de administraţiile locale. Unele forţe politice se opun acestui fapt, deoarece atît timp cît diferite clădiri şi terenuri aparţin autorităţilor centrale, acestea pot fi mai uşor furate", consideră Bulat.

Fostul ministru al Finanţelor, nou membru al PLR, Veaceslav Negruţa, a spus că "un astfel de comportament al PLDM şi PDM discreditează cursul european de dezvoltare a Moldovei".

"Aceasta a dus la faptul că partenerii noştri de dezvoltare, cum ar fi Suedia şi SUA, au criticat tergiversarea implementării descentralizării puterii şi chiar au blocat unele proiecte comune", a spus fostul liberal democrat.

Strategia naţională de decentralizare şi planul de acţiuni pentru 2012-2015 au fost adoptate de Parlament pe 5 aprilie 2012. Documentul prevede delegarea unor competenţe organelor de administrare publică locală de nivelul I şi II; evaluarea necesităţilor şi existenţa resurselor financiare, necesare pentru realizarea eficientă a competenţelor; reevaluarea sistemului judecătoresc; crearea instrumentelor necesare pentru stimularea acordării eficiente de servicii.

Grupul liberal-reformator din şapte deputaţi şi cîţiva membri ai Guvernului s-au desprins de Partidul Liberal pe 12 aprilie 2013. Membrii s-au arătat nemulţumiţi de liderul PL, Mihai Ghimpu, propunînd candidatura primarulului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, pentru postul de preşedinte al partidului. Dar mai tîrziu reformatorii au renunţat la această idee, creînd un partid, al cărui preşedinte a fost ales Ion Hadârcă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?