X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Ministerul Agriculturii cere BNM să acorde bani pentru a ajutora întreprinderile procesatoare

24 noi. 2014,, 17:45   Economie
3007 1
Foto: gov.md
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) va adresa o scrisoare Băncii Naţionale (BNM) cu rugămintea de a acorda resurse pentru a ajutora întreprinderile procesatoare. Informația a fost comunicată agenției "Infotag" de viceministrul Agriculturii Vlad Loghin la finele întrevederii conducerii ministerului cu reprezentanţii ramurii procesatoare, băncilor comerciale şi întreprinderii de distribuire a energiei electrice RED Union Fenosa.

El a spus că "în prezent companiile procesatoare suportă pierderi mari din cauza închiderii pieţei ruse, ceea ce face imposibilă returnarea creditelor luate".

"Am căutat o soluţie pentru această situaţie neplăcută. Ne-am întrunit cu creditorii şi i-am rugat să ne vină în întîmpinare, să nu sufoce întreprinderile, care în ultimul timp se confruntă cu situaţii dificile", a spus Loghin.

Potrivit viceministrului, "negocierile s-au încheiat cu succes şi părţile au identificat o schemă optimă de returnare a banilor şi achitarea datoriilor băncilor şi furnizorului de energie electrică".

"Am convenit că statul va adresa BNM o scrisoare cu rugămintea de a acorda unor anumite bănci resurse financiare, de care vor putea beneficia întreprinderile. Creditul pentru 18-24 de luni cu o dobîndă de 5,5-6% va avea scopul de a stinge datoriile fabricilor de conserve. Procesatorii s-au interesat de această posibilitate", a spus viceministrul.

Loghin a menţionat că "un alt punct al acordului prevede renunţarea la presiuni şi aplicarea măsurilor represive în privinţa întreprinderilor".

"Creditorii s-au obligat să desfăşoare întruniri cu fiecare agent economic în parte şi să discute termenii şi posibilităţile de returnare a datoriilor acumulate, nu să sufoce ramura procesatoare din cauza problemelor apărute", a spus demnitarul.

Rospotrebnadzor a sistat din iulie importul de produse agricole conservate din Moldova cu pretextul că este de calitate joasă. În Moldova această decizie este considerată politică, cauzată de semnarea Acordului de asociere RM-UE. Statul a alocat circa 200 de milioane de de lei pentru compensaţii pomicultorilor şi procesatorilor în legătură cu pierderea pieţei principale – cea rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?