X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Ostalep: Vizita lui Poroşenko în Moldova – alaverdî şi „ultimul rămas bun” actualelor autorităţi

13 noi. 2014,, 14:00   Politică
18738 38
Foto: noi.md
„Viitoarea vizită oficială a preşedintelui Ucrainei, Piotr Poroşenko, este o încercare de a mulţumi actuala guvernare moldoveană pentru susţinerea maidanului şi venirii lui la putere. Totodată, este puţin probabil că acest fapt va ajuta partidele din coaliţia de guvernare să obţină rezultate bune la următoarele alegeri parlamentare”, a declarat pentru NOI.md directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeri Ostalep.

În opinia interlocutorului, „politica internă şi cea externă atît a Moldovei, cît şi a Ucrainei nu se bazează pe interesele cetăţenilor, ci pe un interes pur personal al unui grup restrîns de oligarhi. Ca regulă, în cadrul unor astfel de vizite înalte sînt soluţionate probleme strîngente de stat, sînt semnate documente pe termen lung, deseori chiar decisive pentru ambele ţări. Şi ce probleme serioase sînt capabili să dezbată astăzi preşedintele Ucrainei, în al cărui ţară este o devastare completă în economie, împreună cu războiul din Sud-Estul Ucrainei, cu iresponsabilul Nicolae Timofti desemnat, al cărui termen de exercitare a funcţiei este delimitat de ziua de 30 noiembrie?! Nu este altceva decît un turism politic”, a continuat analistul.

„În opinia mea, Poroşenko s-a cam pripit. El trebuia să vină după alegeri, cînd va fi o guvernare nouă şi, sper, una adecvată şi conştiincioasă. Eu înţeleg: trebuie întoarsă lui Vlad Filat datoria pentru susţinerea maidanului prin propria prezenţă, iar lui Iurie Leancă şi Nicolae Timofti – pentru susţinerea morală. Totuşi, ținînd cont de situaţia electorală, vizita lui Poroşenko este similară unui „ultim rămas bun”. Sper că preşedintele Ucrainei va fi precaut în exprimarea atît a sprijinului actualei guvernări, cît şi în sugestiile ce şi cum trebuie să facă Moldova”, a conchis Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?