Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Vitalie Nagacevschi va contesta în judecată ordinul MAI privind instalarea camerelor video

30 oct. 2014,, 13:45   Societate
4846 1
Foto: europalibera.org
Avocatul Vitalie Nagacevschi va ataca în judecată ordinul Ministerului Afacerilor Interne cu privire la instalarea camerelor de supraveghere video a traficului rutier din Chişinău.

Intervievat de "Infotag", el a spus că este "evidentă" ilegalitatea acestei practici.

"Astfel de metode ca interceptarea convorbirilor telefonice, violarea corespondenţei, supravegherea video sînt aplicate de colaboratorii serviciilor speciale cînd este vorba despre investigarea unei crime sau fixarea încălcărilor. Este un lucru normal pentru ţările democratice. Dar am întrebări către demnitarii care au decis instalarea camerelor: În baza căror criterii au fost alese intersecţiile unde au fost instalate camerele video? Prin ce act a fost aprobat acest lucru?", a spus juristul.

În opinia lui, cele mai periculoase şi supraaglomerate regiuni din Chişinău sînt strada Ismail şi Calea Moşilor, însă acolo nu au fost instalate camere video.

"Camerele sînt instalate oriunde, numai nu la cele mai periculoase segmente de drum din capitală, unde au loc accidente rutiere şi mor oameni. Din asta reiese că au fost instalate nu pentru asigurarea securităţii în trafic. Al doilea moment important este cine şi unde păstrează informaţia de pe camerele video, în baza căror criterii şi cînd această informaţie este lichidată?", a spus avocatul.

Nagacevschi consideră că informaţia de pe camerele de supraveghere pur şi simplu este folosită pentru a exercita presiuni asupra concurenţilor politici şi financiari.

"Pe o sursă de internet a apărut recent o înregistrare video cu cunoscutul businessman Renato Usatîi, aflîndu-se la volanul unui automobil, fumînd şi vorbind la telefon. Aceasta este o înregistrare de pe camerele de supraveghere video aflate în controlul MAI. Cum a fost posibilă această «scurgere»? Vorbind direct, informaţiile de pe camerele de supraveghere pot fi calificate drept date personale ale cetăţeanului. Transmiterea acestora este o încălcare a legii, respectiv a drepturilor de bază ale cetăţeanului. Şi sînt convins că voi putea demonstra acest fapt în judecată", a spus avocatul.

După afirmaţiile lui Nagacevschi, MAI a recunoscut că camerele de supraveghere video au fost instalate prin ordinul ministrului Afacerilor Interne, nu prin hotărîrea Guvernului, cum ar fi corect. După aceasta, proiectul de hotărîre privind instalarea camerelor video a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, programată pentru 29 octombrie. Însă şedinţa a fost anulată.

În Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Chinei este realizat proiectul sistemului de supraveghere video a traficului rutieri din Chişinău şi pe principalele drumuri naţionale. Costul proiectului este de $4,7 milioane. Deja au fost instalate 571 de camere de supraveghere video la 41 de intersecţii din Chişinău. În funcție de dificultatea segmentelor, la intersecţie sînt montate de la 4 la 30 de camere.
Prin intermediul acestora operatorii urmăresc traficul rutier, fixează încălcările şi expediază amenzile contravenienţilor. Mii de şoferi deja au achitat amenzi în sumă de peste 20 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?