Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un raport al Consiliului Europei denunță încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea

28 oct. 2014,, 14:20   Externe
2860 6
Foto: agerpres.ro
"Grave încălcări ale drepturilor omului" au fost comise în Crimeea și trebuie luate de urgență măsuri pentru a proteja minoritățile și libertatea media în peninsula ucraineană anexată de Moscova, se precizează într-un raport publicat luni de Consiliul Europei (CoE).

Raportul constituie prima evaluare de către o organizație internațională a situației drepturilor omului în Crimeea de la anexarea sa de către Rusia, în luna martie.

El urmează unei vizite în septembrie la Kiev, Moscova și Simferopol, capitala peninsulei, a comisarului pentru drepturile omului al CoE, Nils Muiznieks, precizează AFP.

Comisarul solicită anchete efective și urmărirea autorilor 'tuturor cazurilor de încălcări grave ale drepturilor omului care s-au produs în Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele răpiri'.

'Trebuie de asemenea luate de urgență măsuri pentru a garanta drepturile minorităților și securitatea lor, precum și libertatea media și securitatea jurnaliștilor', a adăugat el.

Raportul său menționează, printre altele, decese suspecte și dispariții ale militanților societății civile.

Muiznieks consideră 'preocupantă' situația a circa 300.000 de tătari în Crimeea, a persoanelor de origine ucraineană și a tuturor acelora care au refuzat cetățenia rusă.

De asemenea, el se declară îngrijorat de perchezițiile practicate de forțele de securitate în instituții religioase musulmane, în întreprinderi și la domiciliile membrilor comunității tătare.

În plus, Nils Muiznieks solicită dizolvarea forțelor de autoapărare ale Crimeii, grupuri paramilitare proruse care s-au constituit la sfîrșitul lui februarie și care au susținut puternic referendumul prin care a fost aprobată alipirea peninsulei la Rusia.

Comisarul condamnă în raport și 'agresiunile fizice și manevrele de intimidare suferite de jurnaliști în ultimele luni'.

În plus, raportul subliniază necesitatea de a garanta de urgență 'accesul liber și necondiționat în Crimeea al organizațiilor internaționale umanitare și de apărare a drepturilor omului, oricînd și pe toate căile, precum și o monitorizare internațională fără obstacole'.

Peninsulă ucraineană în majoritate rusofonă, Crimeea a fost anexată de Rusia după trei săptămîni de ocupare de către forțele ruse și un referendum privind alipirea considerat ilegal de către țările occidentale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?