Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Topul partidelor cu cei mai mulți finanțatori

28 oct. 2014,, 11:20   Politică
5821 2
Foto: trm.md

Partidul Democrat, Partidul Comuniștilor și Partidul Liberal Democrat sînt formațiunile politice cu cei mai mulți finanțatori, în campania electorală. Cel puțin asta arată datele rapoartelor financiare pentru perioada 10-23 octombrie, prezentate de concurenți electorali la CEC, informează NOI.md.

Astfel, PD a indicat în document 450 de persoane fizice care au făcut donații financiare ce variază între 4000 și 50 de mii de lei, partidului. Majoritatea donatorilor sînt oameni de afaceri sau funcționari care activează în întreprinderile de stat. Suma totală a încasărilor în perioada de raportare se ridică la 9,4 milioane de lei. Raportul arată că cei mai mulți bani au fost cheltuiți de democrați pentru serviciile de publicitate electorală.

O sumă ceva mai mare a donațiilor i-a revenit PLDM-ului – circa 10 milioane de lei. Banii au provenit de la 65 de persoane fizice, cea mai mare donație fiind făcută de liderul PLDM, Vlad Filat – 1,2 milioane de lei. Potrivit raportului prezentat de formațiune, cu mijloace financiare considerabile au contribuit și alți membri de partid, care activează în calitate de deputați sau membri ai Guvernului. Și în cazul PLDM, majoritatea cheltuielilor au vizat publicitatea electorală. Alte circa 46 de mii de lei au fost cheltuite pentru arenda sălii în care a avut loc lansarea formațiunii în campanie.

Încasări mai mici în perioada de referință le-a avut PCRM, care a primit donații în valoare de circa 800 de mii de lei de la 124 de donatori. Mare parte din aceștia sînt deputați din partea formațiunii sau consilieri locali de pe listele PCRM. Suma donațiilor a variat între 2000 și 50 de mii de lei. Și în cazul PCRM, cele mai multe resurse financiare s-au cheltuit pentru publicitate.

Printre partidele care au raportat încasări modeste la Comisia Electorală Centrală se numără Partidul Socialiștilor, Partidul Liberal Reformator, Partidul Național Liberal, Partidul Popular și Mișcarea Antimafie. Astfel, PLR a raport donații în valoare de 2,8 milioane de lei provenite de la 35 de persoane fizice. PSRM a acumulat la bugetul formațiunii 1,8 milioane de lei de la 23 de persoane, prin intermediul cotizațiilor achitate partidului. Mișcarea Populată Antimafie a avut alocații de 38 de mii de lei, de la trei donatari, iar PPRM - venituri de 238 de mii de la 33 de donatori.

Partidul Liberal a indicat 0 lei în raportul financiar, atît la capitolul donații, cît și cheltuieli în campania electorală. Totodată, o bună parte din partidele înregistrate în cursă încă nu au prezentat rapoartele financiare CEC-ului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?