X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Grosu: Participarea la alegeri a membrilor partidelor declarate neconstituționale va fi din nou interzisă

2 apr. 10:52   Politică
2330 0

În Parlament va fi înregistrată o inițiativă legislativă care va interzice membrilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu la emisiunea „La 360 de grade”.

Precizarea a fost făcută după ce săptămîna trecută Înalta Curte a declarat drept neconstituționale prevederile Codului Electoral care interzic unor membri ai partidelor scoase în afara legii să participe la alegeri. O lege care prevede acest lucru ar putea fi adoptată din nou, transmite Radio Moldova.

Noi vom reveni, vom citi foarte atent ce a scris Înalta Curte. Vom reveni la acest subiect cu inițiative legislative, vom face cum spune curtea la capitolul procedură pentru a nu permite bandiților și grupărilor criminale organizate. O să prezentăm toate detaliile noastre cum să facă să nu permită bandiților să participe în procesul electoral așa cum am interzis, am intervenit cu acele interdicții. Atunci persoane care, apropo prin decizia Curții Constituționale a declarat acea grupare criminală în afara legii”, a declarat Igor Grosu.

Amintim că pe 26 martie curent Înalta Curte a declarat neconstituțional un articol din Codul Electoral care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri. Decizia a fost pronunțată în urma unei sesizări depuse la Curtea Constituțională pe 16 octombrie 2023 de către un grup de deputați ai fostului partid „Șor”. Această hotărîre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Curtea Constituțională și-a motivat decizia prin faptul că ar fi fost comise mai multe încălcări de procedură. Una dintre acestea s-a referit la timpul limitat pe care l-au avut deputații pentru a formula propuneri și amendamente la proiectul de lege pentru prima și cea de-a doua lectură.


Amintim că Partidul „ȘOR” a fost declarat în afara legii la data de 19 iunie de Curtea Constituțională, iar o lună mai tîrziu Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrii organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat aceste schimbări în legislație neconstituționale..

Pe 4 octombrie, deputații s-au reunit într-o ședință de urgență și au făcut alte modificări la Codul Electoral, reieșind din decizia precedentă a Înaltei Curți.

Noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvîrșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.

Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională pe 4 august 2023, iar recent Curtea Constituțională le-a declarat din nou neconstituționale.

3
0
1
1
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?