X 
Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Invenţiile tinerilor entuziaști vor contribui la dezvoltarea sectorului agrar (FOTO)

21 oct. 2014,, 15:45   Societate
2825 0
Foto: noi.md
În cadrul evenimentelor prilejuite de cea de-a 50-a aniversare a Universităţii Tehnice din Moldova, la Centrul științific de tehnologii spaţiale pe lîngă UTM a fost inaugurată o expoziţie a invenţiilor studenţilor, care ulterior ar putea ajuta mulţi producători agricoli, relatează NOI.md.

„Activitatea Centrului ştiinţific este un fel de proiect educaţional. Centrul a fost creat pentru a familiariza tinerii, studenţii de la masterat şi doctorat din cadrul UTM cu cele mai performante tehnologii, utilizate în spaţiul cosmic”, explică vicedirectorul Centrului ştiinţific de tehnologii spaţiale pe lîngă UTM, Nicolae Secrieru.

Printre cele mai recente invenţii ai tinerilor specialişti pot fi găsite dispozitivele, care, fără îndoială, vor contribui la dezvoltarea agriculturii.

De exemplu, un quadrocopter, care reprezintă o dronă cu patru rotoare. El va ajuta în viitor la acumularea informaţiilor privind înălţimea, temperatura, cantitatea şi calitatea grînelor recoltate etc., va face cartografia în baza imaginilor obţinute.

Un interes sporit provoacă standul experimental pentru testarea algoritmelor de transmitere a imaginilor, care activează autonom în baza undelor radio şi permite vizualizarea imaginilor direct la computer.

Toate aceste invenţii au ceva asemănător cu sistemele, utilizate în Spania şi Franţa, unde pentru colectarea informaţiilor sînt folosite astfel de sateliţi. Asemenea staţii terestre şi sisteme spaţiale vor permite fermierului să facă economii la prelucrarea viilor şi cîmpurilor, precum şi la culesul recoltei.

Centrul ştiinţific a împlinit de abia doi ani, iar tinerii inventori entuziasmați deja îşi fac planuri grandioase.

„Universitatea Tehnică are deja 50 de ani, iar noi avem doar doi ani. În pofida faptului că sîntem mai mici, sîntem totuşi foarte ambiţioşi şi dorim să realizăm multe proiecte”, a menţionat unul din inventatori, student în primul an de masterat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?