X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Sturza: De noi, moldovenii, depinde ce urmează să fim - „winner”-ii sau „looser”- ii istoriei

21 oct. 2014,, 10:06   Politică
4617 9
Foto: interakt.md
Ex-premierul Moldovei, Ion Sturza, a plasat pe reţelele de socializare un răspuns la mesajul prietenului şi fostului adjunct al său – ex-vicepremierul, Alexandru Muravschi, care a scris despre metodele de combatere a corupţiei, relatează NOI.md.

„Zilele acestea prietenul meu Alexandru Muravschi, pe care îl consider unul dintre cei mai buni economiști și intelectuali moldoveni, a lansat ideea conform cărei problemele grave cu care se confrunta Moldova, guvernarea ineficientă și corupția, pot fi soluționate doar în condițiile unui regim autoritar, cu îngrădirea democrației. Pare șocant, dar este o tema la care ar fi bine de meditat, mai ales în contextul unei dezbateri publice la acest subiect la nivel mondial.

Într-adevăr, secolul XXI pentru modelul occidental este plin de contradicții și eșecuri. După căderea comunismului, se părea că modelul american, bazat pe liberalism și democrație, a biruit. Simplu spus, Burger-ul și Coca-Cola vor domina lumea!

Dar a venit 11 septembrie 2001, șoc dur și o încercare și mai dură de a impune liberalismul și democrația în unele țări nesupuse (non-conformiste). Mulți sînt de părerea că economia de piață nu poate funcționa fără democrație. Practica multor țări, din păcate, combate acest argument. China, spre exemplu, are o economie de piață funcțională în condițiile lipsei quasi-totale de democrație. În Rusia economia de piață conviețuiește cu o cleptomanie și corupție greu de imaginat. Mai multe țări, aparent democratice, ca India, Israel, Turcia, Ungaria dau semne clare de totalitarism, extremism.

După eșecul revoluțiilor arabe și creșterea fanatismului și barbarismului religios a devenit clar, modelul occidental, nu funcționează în țările non-occidentale. Exemplul țărilor din Asia (Coreea de Sud, Singapore) demonstrează că dezvoltarea economică poate fi atinsă și în condiții nedemocratice.

S-ar părea că Alexandru Muravschi are dreptate. Da, dar cu o singură condiție – Moldova nu face parte din Occident și, respectiv, Europa civilizată. Este mai degrabă o parte a lumii a treia cu instincte asiatice. Dar să-i întrebăm pe moldoveni dacă își doresc așa ceva. Nu cred. Deși secole la rînd a făcut parte din state, sfere de influență care au negat cu vehemență civilizația europeană, moldovenii optează astăzi pentru modelul UE. Model care inspiră prosperitate și siguranță. Dar nu este suficient să dorești consecințele a ceva, fără un respect aparte pentru regulile de joc. Din păcate, Moldova rămîne o țară cu apucături bizantine, cu elite, in mare parte, pline de trufie, puțin educate, corupte și imorale, pentru care cultul muncii și solidarității sociale nu înseamnă prea mult. Europa este privită doar ca o sursă de ajutoare umanitare.

În acest sens domnul Muravschi are dreptate, nu ne-ar strica mai multă disciplină și o guvernare cu autoritate, dar una bazată pe profesionalism, patriotism și înalte rigori morale. Doar în aceste condiții ne putem numi EUROPENI.
Astfel de noi, moldovenii, depinde ce urmează să fim - „winner”-ii sau „looser”- ii istoriei”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?