X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Țîrdea: De ce să pleci din partid, pentru ca ulterior să rogi să fii primit înapoi?

18 oct. 2014,, 09:30   Politică
8303 5
Foto: europalibera.org
„Ce scop își pune Victor Stepaniuc atunci cînd îi critică pe Vladimir Voronin și Igor Dodon?! Nu cred că el nu înțelege că astfel joacă de partea coaliției actuale de la guvernare împotriva forțelor de stînga cu care se autoideintifică”, a declarat pentru NOI.md politologul Bogdan Țîrdea, care este înscris sub numărul zece în lista electorală a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Președintele Partidului Popular Socialist din Moldova, Victor Stepaniuc, i-a criticat pe rețelele de socializare pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, și președintele PSRM, Igor Dodon, pentru refuzul de a constitui un bloc unic al forțelor de stînga pentru alegerile parlamentare din această toamnă.

În particular, Stepaniuc scrie că „în conformitate cu prognoza sociologică a unui grup de politologi independenți, la alegerile parlamentare PCRM va obține 30%, PSRM – 5%, „Patria” – 7%, „Renaștere-Vozrojdenie” – 2%, Blocul „Pentru Uniunea Vamală” – 4%, Partidul Popular Socialist – 2%, „Patrioții Moldovei” – 1%... „Teoretic, partidele de stînga cîștigă, acumulînd în sumă 51% din voturi. Însă cel mai probabil, forțele de stînga se vor pomeni în opoziție cu doar 37-42% din sufragii. Acest lucru în primul rînd se va produce din cauza lui Voronin și Dodon care au fost împotriva constituirii unui bloc unic al forțelor de stînga. Cum se numește aceasta? Oare este o simplă neînțelegere faptul de a ceda încă o dată puterea forțelor de dreapta?!”, se întreabă retoric Stepaniuc.

„În Moldova există destule partide membrii cărora încap împreună într-un „Jiguli”, ba și loc liber ar mai rămîne. Însă ambițiile liderilor acestor formațiuni politice sînt așa de mari, încît ei nu acceptă în niciun caz alt loc în lista electorală, decît primul sau în cel mai rău caz - al doilea. Domnul Stepaniuc nu prea are dreptate atunci cînd vorbește despre refuzul lui Voronin și Dodon de a constitui un bloc de stînga. Poziția liderului PCRM este clară: de ce rogi să fii primit înapoi în partidul pe care nu demult l-ai părăsit?! Cît privește cazul lui Dodon... Noi am purtat negocieri cu toți doritorii, inclusiv cu Victor Stepaniuc. I-am propus un loc destul de onorabil în listă, dar i s-a părut prea puțin. Asta e, fiecare e stăpîn pe el”, a subliniat Țîrdea.

Politologul a precizat că „constituirea unei coaliții largi de stănga nu este tocmai îndreptățită și acest lucru este imposibil și din cauza că programele partidelor nu întotdeauna coincid. Există și divergențe ideologice. Noi sîntem pentru Uniunea Vamală, iar Voronin? Cu cine și unde merge Usatîi? Mai simplu vorbind: tot ce este real, e și rațional”.

„Cît privește declarațiile lui Stepaniuc, aș dori să precizez că lupta electorală a demarat și critica lui nu poate decît dăuna partidelor de stînga”, a conchis Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?