Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Planul PDM de redresare a economiei: Să atragem investiţii străine prin stabilirea unui impozit de 12%

14 oct. 2014,, 12:45   Economie
4310 1
Foto: gov.md
Partidul Democrat îşi propune să faciliteze activitatea investitorilor străini în Moldova prin fixarea unui impozit unic de 12% din venit. Declaraţii în acest sens au făcut candidaţii PDM Pavel Filip şi Octavian Calmâc la emisiunea Fabrika.

"Echipa economică a PDM a încercat să scoată în evidenţă barierele care împiedică fluxul de investiţii străine şi concluzia la care am ajuns a fost că este necesar să fie simplificate procedurile de impozitare", a spus Pavel Filip. Ministrul degrevat al Tehnologiilor Informaţionale a afirmat că pentru investitori este important să ştie că nu vor putea să fie deposedaţi de banii investiţi, iată de ce este necesar să fie simplificate regulile de joc.

La rândul său, Ocatvian Calmâc a vorbit despre constrângerile pe care le resimt oamenii de afaceri şi acestea pot fi rezumate la sectorul vamal şi fiscal. "Pe agentul economic nu trebuie să-l intereseze unde se duc banii din impozite, trebuie să existe un cont unic pe care aceştia să transfere impozitele odată pe lună sau pe trimestru", a spus viceministrul Economiei, care şi-a suspendat activitatea pe durata campaniei electorale. Acesta a opinat că este realist să se facă investiţii străine în Moldova în valoare de un miliard de dolari, de vreme ce "economia tenebră ajunge până la 50 la sută".

Prezentând planul economic al PDM, lansat astăzi, cei doi candidaţi au agumentat că un impozit unic ar descuraja plata salariilor "la plic" şi intenţiile companiilor de a raporta venituri mai mici pentru a plăti impozite mai mici.

Comentând planul pentru economie al PDM, economistul Viorel Gârbu a accentuat că importanţa atragerii investiţiilor străine nu rezidă doar în bani şi locuri de muncă create. Mai important, în opinia sa, este preluarea culturii de a face business de către companiile moldoveneşti.

Doctorul în economie Viorel Ghivriga a pledat ca partidul să acorde o egală atenţie companiilor autohtone pentru a facilita procesul de transformare a acestora în adevăraţi implementatori ai Acordului de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?