Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Femeile primari au solicitat autorităţilor respectarea egalităţii de gen în structurile de stat

9 oct. 2014,, 10:15   Societate
2293 0
Foto: tiras.ru
Femeile primari au solicitat autorităţilor Moldovei respectarea egalităţii de gen în instituţiile de stat, în special în parlament, guvern, precum şi în partide politice.

Potrivit agenţiei "Infotag", primarul comunei Budeşti, Nina Costiuc, a spus miercuri, la forumul naţional "Femeile cer egalitate şi reprezentare", că cel puţin 40% dintre membrii Parlamentului şi Guvernului trebuie să fie femei, egalitatea de gen trebuie respectată şi în listele de partid.

Potrivit spuselor sale, dacă partidele vor refuza să îndeplinească cerinţele, formaţiunile trebuie sancţionate.

Spicherul Igor Corman a spus în cadrul forumului că în Moldova sînt 988 de primari, dintre care 160 sînt femei, ceea ce constituie 16,4%. În Parlament 18% sînt femei, în Guvern – peste 30%.

El a comunicat că Parlamentul a adoptat în primă lectură o iniţiativă privind reprezentarea femeilor în structurile de stat de cel puţin 30% şi a exprimat speranţa că după alegeri noul parlament va rezolva această problemă.

"În listele Partidului Democrat sînt 36 de femei, inclusiv cinci printre primii 20. Nu corespunde întocmai normelor europene, dar partidul se străduiește să respecte cerinţele legislaţiei", a spus vicepreşedintele PDM.

Prim-ministrul Iurie Leancă consideră că "femeile sînt necesare la guvernare, deoarece au o viziune aparte asupra tuturor proceselor".

"Partidul Liberal Democrat a luat în calcul toate cerinţele, din cei 10 candidaţi din listă trei sînt femei", a spus vicepreşedintele PLDM.

Coordonatorul ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay, a numit "importantă dorinţa autorităţilor de a examina iniţiativa privind egalitatea de gen, cu atît mai mult că egalitatea în guvernare va permite atingerea unor rezultate semnificative în proiectele realizate".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?