Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Producătorilor de fructe le este mai convenabil să hrănească animalele cu mere decît să le vîndă procesatorilor

8 oct. 2014,, 17:40   Societate
4360 2
Foto: rg.ru
Producătorii de fructe din Republica Moldova sînt disperaţi că nu-şi pot realiza producţia nici pe piaţa internă, nici pe cea externă, iar în condiţiile în care procesatorii le achită doar 0,5 lei pentru un kg de mere, acestora le este mai convenabil să hrănească animalele cu mere decît să le dea la procesare.

Producătorul de fructe din raionul Orhei Alexei Ivanov a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că situaţia este alarmantă, iar în nordul şi centrul republicii, unde sînt livezi bogate de mere, fructele stau pe jos.

"Anul trecut am comercializat merele la întreprinderile de procesare cu 2 lei, iar în acest an cu 0,5%, adică la un preţ de patru ori mai ieftin. Acum apare întrebarea logică – sucul în magazinele noastre s-a micşorat tot de patru ori? Sau este o înţelegere dintre Guvern şi întreprinderile procesatoare, sau este altceva la mijloc, dar nu este posibil ca merele pentru procesare să fie comercializate cu 0,5 bani, în condiţiile în care preţul de cost este de 1,5-2 lei. Am fost într-o deplasare la Ocniţa şi oamenii spun sincer că mai bine hrănesc vitele cu mere decît să le dea la procesare. Eu înţeleg că sîntem în economia de piaţă, dar este şi o limită a bunului simţ", a spus Ivanov.

Directorul întreprinderii "Agro-product" din raionul Briceni, Vlad Gamureac, a menţionat că, în pofida tuturor promisiunilor autorităţilor, în prezent nu este comercializată nici 1-2% din toată producţia de mere.

"Ni s-a spus frumos că de la 1 septembrie vom exporta liber în UE. În practică, situaţia este diametral opusă. Am încercat să vindem mere pe piaţa din România, care ne este mai aproape. Am exportat cîteva camioane în România, dar regulile UE cer importatorului de acolo să prezinte o garanţie bancară de 7 mii de euro pentru un camion de mere care costă 5 mii de euro. Ni s-a spus foarte clar "frate, frate, dar brînza e cu bani". Nu se exportă nimic în România, am fost induşi în eroare. O piaţă a fost închisă, iar acces la alte pieţe nu avem", a spus indignat Vlad Gamureac, precizînd că producătorii de fructe sînt disperaţi şi se află în prag de faliment.

El consideră că agricultorii nu au meritat o astfel de atitudine iresponsabilă din partea Guvernului.

"Am răbdat, am prezentat argumente, iar autorităţile au crezut că vom rezista. Poţi răbda atunci cînd ai pierderi de 50%-70%, dar cînd ai pierderi de 100% nu mai poţi răbda. Am încercat să avem o întrevedere cu premierul pentru a discuta despre dezastrul din agricultură. Nu ne dorim proteste, dorim să rezolvăm problemele civilizat", a spus producătorul de fructe.

Vicedirectorul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform Iurie Hurmuzachi a menţionat că în acest an recolta de mere a fost foarte bogată, iar producătorii au reuşit să sporească substanţial competitivitatea producţiei.

"Am sporit competitivitatea, dar deja nu avem piaţă. Este un cerc vicios din care nu vom putea ieşi fără ajutorul autorităţilor. S-ar părea că agricultorii doar cer de la autorităţi, dar noi sîntem cei care asigurăm locuri de muncă şi venituri la buget, respectiv, avem nevoie de susţinere", a spus Hurmuzachi.

Preşedintele uniunii „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a menţionat că în prezent cantitatea de mere livrată la întreprinderile de procesare depăşeşte de două ori cantitatea care urmează să fie subvenţionată de Guvern, care a alocat în acest sens 138 de milioane de lei.

"Acest lucru creează o stare de incertitudine în rîndul agricultorilor şi pune la îndoială corectitudinea procesului de alocare a compensaţiilor", a spus Slusari.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a menţionat că agricultorii se află într-o situaţie extrem de dificilă, iar o soluţie pentru ieşirea din impas ar fi posibilitatea ca agricultorii să acceseze credite ieftine.

"Am discutat cu guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, posibilitatea ca BNM să aloce băncilor comerciale 2 miliarde de lei, care să fie oferite agricultorilor în calitate de credite cu o dobîndă de 1-2%. Soluţii sînt, ele doar trebuie căutate", consideră Cosarciuc.

Asociaţiile producătorilor agricoli şi-au exprimat îngrijorarea că pînă în prezent autorităţile nu au rezolvat mai multe probleme ce vizează îmbunătăţirea situaţiei din agricultură, printre care suplinirea Fondului de subvenţionare în agricultură cu 150 de milioane de lei, demonopolizarea pieţei produselor petroliere, adoptarea Legii cu privire la impozitul consolidat.

Agricultorii au mai oferit răgaz autorităţilor două săptămîni pentru rezolvarea acestor probleme, în caz contrar ameninţă cu proteste în masă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?